De Coolsingel in Rotterdam werd vandaag naar jaarlijkse gewoonte overspoeld door lopers. Onder hen heel wat Belgen met onder meer Willem Van Schuerbeeck, Stijn De Vulder en Karen Van Proeyen  aan de start. Met nagenoeg perfecte omstandigheden en een snel parcours beloofde het een mooie editie te worden.

Willem Van Schuerbeeck ging stevig van start in het groepje van de Nederlander Koen Raymaekers. De atleet van VAC moest dit groepje al behoorlijk snel laten gaan en iets na half wedstrijd hield Van Schuerbeeck het voor bekeken (ook de Nederlander Raymaekers zou het iets later opgeven). Hij heeft zijn ticket voor de Olympische Spelen (momenteel) beet en ging niet in de buurt komen van zijn beste tijd van 2u12:49. Het werd ook uitkijken naar de prestatie van Stijn De Vulder. De Vulder liep een mooie marathon, maar moest uiteindelijk debutant Justin Mahieu als eerste Belg voor zich dulden. Mahieu, dit jaar al goed voor een halve marathon in 1u06, liep naar een knappe tijd van 2u18:08 en hield zo De Vulder met iets meer dan een minuut af.

Vooraan werd het zoals gewoonlijk Kenia en Ethiopië boven. De organistatie van Rotterdam staat erom gekend om niet dé grote namen te strikken, maar elke editie zorgt steeds voor sterke debutanten en verrassingen. Deze rol was vandaag weggelegd voor de Keniaan Marius Kipserem, die naar 2u06:11 snelde en zo maar liefst drie minuten beter deed dan zijn persoonlijk record. De Ethiopiër Solomon Deksisa volgde elf seconden later en opnieuw een Keniaan Geoffrey Kirui, werd een minuut later derde.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Ethiopische Leterbrhan Gebreslasea. Lange tijd liep haar landgenote Sutume Asefa Kebede alleen voorop, maar zij werd in de laatste kilometers ingehaald. De 25-jarige Gebreslasea finishte na 2u26:15. Karen Van Proeyen was de Belgische hoop en deed het uitstekend. Ze liep naar een persoonlijk record van 2u42:09 en dook zo onder de limiet voor de Olympische Spelen, maar daarmee deed ze niet beter dan de tijd die Hanna Vandenbussche vorige week liet neerzetten in Parijs.

Ook een lid van onze redactie kwam vandaag aan de start. Levi Hoste debuteerde met een erg sterke tijd van 2u29:50. Chapeau!