Usain Bolt is de snelste man ter wereld. De Jamaicaan hoort al bij de beste tien Olympiërs aller tijden, maar hoeveel kan hij nog stijgen op die lijst? En wie zijn de concurrenten?

Het zijn heerlijke discussie in de kroeg: wat is het mooiste sportmoment?, wat was de mooiste race?, of wie is de beste sporter op de Olympische Spelen aller tijden?

Die laatste vraag wordt beantwoord door dit onderzoek op de website van Bwin waarin op basis van een aantal criteria – zoals het aantal medailles, aantal gouden plakken en winstpercentage – een top tien van de allerbesten is gemaakt (zie infographic).

Nummer één

Nummer één op de lijst is … Ray Ewry. De Amerikaan won begin twintigste eeuw (1900-1908) tien gouden medailles op springnummers op vier Olympische Spelen. Slechts twee sporters van de huidige top tien zijn nog steeds actief en kunnen dus nog voor wijzigingen zorgen.

Usain Bolt is nummer acht op de lijst. Met de winst van de 100m, de 200m, en 4x100m estafette op de Olympische Spelen van 2008 in Beijing en 2012 in Londen, is hij de eerste atleet die deze drie nummers op zijn naam schreef op twee Spelen achterelkaar.

De wereldrecords op deze afstanden? Op naam van Bolt. Zijn grote doel is om het kunstje van 2008 en 2012 te herhalen en daarmee kan ThunderBolt een enorme sprong maken op de lijst.

De concurrentie

phelpsMaar er is concurrentie. Op plek twee staat Michael Phelps, goed voor 8 gouden medailles op één toernooi (een record), 18 gouden in totaal (wederom een record), én 22 medailles in totaal (inderdaad, een record).

Phelps is een concurrent uit onverwachte hoek, want de Amerikaan ging na de Spelen van 2012 met pensioen. Twee jaar later besloot hij een comeback te maken. De Spelen van Rio worden zijn vijfde, en ditmaal echt zijn laatste.

Dat de zwemmer nog wat in zich heeft, is duidelijk. “Ik ben dertig jaar oud en ik zwem bijna sneller dan ooit tevoren”, luidt zijn waarschuwing.

Hoe lang gaat Bolt door?

Dus wil Usain Bolt nóg verder stijgen op de lijst, dan zal hij niet alleen zijn droom van drie keer drie keer drie (drie keer goud op drie onderdelen op drie Spelen)  moeten volbrengen in Rio. De sprinter moet dan verder kijken naar 2020.

Bolt zei altijd dat Rio (2016) of het WK (2017) zijn eindstation zou zijn, maar liet onlangs weten ook nog wel door te kunnen gaan. “Het zal heel zwaar zijn om door te gaan tot ver na mijn 30ste levensjaar. Mijn coach zegt in elk geval dat ik het zou kunnen en ik geloof hem”, aldus Bolt.

De vraag is hoe de lijst van tien beste Olympiërs er na Rio uit ziet. Bolt en Phelps zijn hongerig.