Ook bij de junioren was de CrossCup van Roeselare de selectiecross voor het met rasse schreden naderende EK in Toulon-Hyères. Het werd uitkijken naar de strijd tussen de clubgenotes bij OEH Lisa Rooms en Vanessa Scaunet én niet te vergeten kersvers lid van Atletiek Vlaanderen, Renée Eykens, die aan een erg sterk veldloopseizoen bezig is. Bij de mannen moest Simon Debognies, ook van OEH, zich na een iets mindere beurt bij de senioren in Tiburg zich opnieuw bewijzen.

Lisa Rooms - Foto: Jasper Jacobs
Lisa Rooms – Foto: Jasper Jacobs

Geen kroniek van een aangekondigde dood, maar wel een aangekondigd duel tussen de clubgenotes Rooms en Scaunet. Beide dames deden meermaals een poging om elkaar te lossen, maar het was pas in de laatste rechte lijn dat Rooms beroep kon doen op haar iets snellere benen. Hiermee verwees ze Scaunet met drie seconden naar plaats twee. De derde plaats was weggelegd voor Eykens, die lange tijd op een tiental seconden volgde, maar het zware parcours eiste zijn tol en in de laatste ronde moest de atlete van KAPE toch nog wat meer tijd prijsgeven op de dames van OEH. De leidersplaats met bijbehorende trui blijft in handen van Eléonore Andre van BBS. Zij finishte op twintig seconden van Eykens op de vierde plaats.

Door het kleine verschil tussen Rooms en Scaunet lijkt een selectie voor het EK er voor beide dames in te zitten. Eykens volgde op net iets meer dan twintig seconden en is dus niet zeker van een selectie, al komt Eykens beter tot haar recht op snelle omlopen zoals in Toulon-Hyères, waar ze vorige week nog erg sterk presteerde. Om een complete ploeg van vier vrouwen sterk af te vaardigen, was het verschil met Andre net iets te groot. Morgenmiddag wordt de doorslag gegeven.

Debognies etaleert goede vorm

Dieter Kersten - Foto: Tomas Sisk
Dieter Kersten lijkt zich ook op te mogen maken voor het EK veldlopen – Foto: Tomas Sisk

Bij de junioren mannen kregen we een furieuze start te zien van de eerstejaars Guillem Pennewaert van USBW. Zijn iet wat jeugdige overmoed werd beloond met steken in de zij en een toch wel knappe zevende plaats. Onder het commando van Simon Debognies en Dieter Kersten van ADD werd Pennewaert gegrepen en er vormde zich een mooie kopgroep met ook de winnaar van de Warandeloop in Tilburg, Sebbe Francken van, de winnaar van Mol, Dorian Boulvin, maar ook heel wat Oost-Vlaams geweld met Jennen Mortier, Riken Ost en Dries De Smet. In de voorlaatste ronde vond Debognies het welletjes en dat hebben zijn concurrenten aan den lijve mogen ondervinden. Alleen Dieter Kersten kon de schade beperken. De groep spatte helemaal uiteen en Debognies hield aan de meet een bonus van vijf seconden over op Kersten. De vervelende darmproblemen van vorige week zijn helemaal van de baan bij Debognies en dat was te merken aan zijn prestatie van vandaag. De pupil van Tim Moriau bij het Olympic Running Team zorgde zo voor een twee op twee, aangezien Lisa Rooms ook onder het goedkeurend oog van Moriau traint.  Francken van OLSE volgde zeven seconden na Kersten op de derde stek. De strijd om de plaatsen net naast het podium werd nog erg spannend met een knappe vierde plaats voor Jennen Mortier van RCG. Zijn clubgenoot, Riken Ost, moest in de strijd om de vijfde plaats nipt de duimen leggen voor Dorian Boulvin van CABW. Boulvin blijft daarmee wel stevig aan de leiding van het klassement.

Voor de selectiecommissie zou het hier wel eens erg moeilijk kunnen worden, want Debognies en Kersten toonden dit jaar zowel op de piste als in het veld dat ze tot de Europese top behoren. Hun selectie lijkt dan ook een must te zijn, maar de verschillen bleven behoorlijk beperkt, aangezien de zesde in de uitslag, Riken Ost, slechts 31 seconden moest prijsgeven op de winnaar. Het sturen van een ploeg lijkt dan ook zeker geen kwade beslissing, maar de vraag is hoeveel de bond over heeft voor de junioren. Dat een ploeg van vier, vijf of zelfs zes man bij de beste zes landen kan behoren binnen twee weken in Hyères lijkt ook best wel realistisch. Het zal voor de nummers twee tot zes ongetwijfeld nog een nacht en halve dag vol stress worden tot de commissie morgenmiddag haar beslissing zal mededelen.