Bij de senioren vrouwen werden we deze winter vooral verbaasd door de glansprestaties van Louise Carton. Carton won bijna alle manches van de CrossCup en is daarmee echt wel de revelatie van het afgelopen veldloopseizoen. Maar in de schaduw van Carton liepen ook enkele andere dames erg sterk. De 22-jarige Imana Truyers werd in elke CrossCup tweede belofte en finishte bijna elke keer in de top acht. Truyers rondde deze winter een stage van zes weken af als verpleegster en kan zich nu volop concentreren op het zomerseizoen. Atletieknieuws blikte met de AVT-atlete terug op haar seizoen en peilde naar haar ambities deze zomer.

Je werd zevende op het BK in Wachtebeke en eindigde vijfde in het algemeen klassement van de CrossCup. Kijk je tevreden terug op jouw prestaties?

“Ik ben eigenlijk wel tevreden met het resultaat. Ik heb deze winter zes weken stage gelopen en werd ook nog een beetje ziek voor het BK. Dus over het algemeen mag ik wel tevreden zijn. Al had ik wel in mijn hoofd dat ik op het BK langer bij mijn naaste concurrentes had kunnen blijven. Maar gezien de omstandigheden denk ik wel dat ik tevreden mag zijn.”

Je werd op het BK en alle andere CrossCups ook tweede belofte in de schaduw van Louise Carton. Vind je dat niet spijtig?

“Ergens is het wel spijtig maar zij is nu echt wel top en ik kon er totaal niet aan tippen. Maar ik wordt wel telkens tweede belofte en finishte altijd in de top tien bij de senioren, wat ook niet slecht is. Wij hebben ook twee verschillende programma’s en ik heb het nu wel zwaar gehad met mijn stage, al blijft Louise een klasse apart.”

Je miste het EK in december, was je toen teleurgesteld of had je het zien aankomen?

“Het is natuurlijk niet leuk dat ik niet mee mocht, veldlopen is echt wel mijn ding en ik kan nu al twee jaar op rij niet mee. Maar ik geef toe dat ik op dat moment niet goed genoeg was in Roeselare. Maar als ik de uitslag zie van het EK denk ik wel dat ik in de top twintig had kunnen eindigen. Gelukkig heb ik mijn mindere prestatie in Roeselare wel kunnen rechtzetten in Brussel waar ik als vierde Belgische over de streep kwam.”

Wil je in de zomer ook naar het EK voor beloften in Talinn?

“Ja, ik ga me nu volledig focussen op de 5000 meter. Volgens de testen die ik aflegde is de limiet mogelijk, maar het zal wel pittig worden. Ik hoop dat ik het deze zomer kan waarmaken want het is mijn laatste seizoen als belofte. Ik heb nu al twee jaar op rij 16’34” gelopen en mijn record dus niet verbeterd. Ik hoop dat dit jaar echt een goed jaar wordt, mits een goede voorbereiding zit 16’25” er wel in. De limiet staat op 16’18”50 dus met een beetje geluk kan ik naar Talinn. Het is echt wel de bedoeling dat ik deze zomer een grote stap vooruit zet.”

Louise Carton zal allicht ook de limiet halen voor de 5000 meter, denk je dat de Belgische bond twee atletes zal sturen?

“Normaal wel, we zouden trouwens geschiedenis schrijven. Ik denk niet dat er ooit al twee vrouwen op een EK op hetzelfde nummer liepen. Het zou echt fijn zijn als ik samen met Louise het langeafstandslopen bij de vrouwen in België eens in de spotlight zou kunnen zetten.”