Afgelopen weekend deed Vanja Cnops opnieuw van haar spreken. De voormalige Belgisch kampioene liep in Hawaï naar de zesde plek op het wereldkampioenschap XTERRA trailrun. Ze veroverde bovendien het zilver in haar leeftijdscategorie. De 27-jarige atlete verschijnt na enkele jaren afwezigheid opnieuw op de loopradar… aan de andere kant van de wereld. Een bijdrage van Laurens Soenen.

Zondag namen meer dan 1500 lopers uit meer dan twintig landen op het Hawaïaanse Honolulu aan het wereldkampioenschap XTERRA trailrun deel. 21 loodzware kilometers kregen de atleten voorgeschoteld. Op het terrein van de Kualoa Ranch (filmlocatie van o.a. Jurassic Park en Pearl Harbor) snoerde ook één Belgische deelneemster haar veters aan.

Vanja Cnops deed 1u.49:01 over de offroad halve marathon, wat haar de zesde plek bij de vrouwen opleverde. In haar leeftijdscategorie mocht de 27-jarige atlete met het zilver pronken. Ze zette overigens de 34ste tijd van alle deelnemers neer.

De naam Vanja Cnops doet misschien nog een belletje rinkelen. In 2005 kroonde ze zich tot Belgisch kampioene bij de juniores op de 5000m en werd ze meerdere keren voor de nationale ploeg veldlopen geselecteerd. Sinds 2012 is Singapore haar nieuwe thuisbasis. Ze verliet haar vertrouwde Erps-Kwerps voor een doctoraat neurowetenschappen aan de Nanyang Technological University (NTU).

Aan de andere kant van de wereld herontdekte Cnops haar passie voor het lopen. In het Singaporese regenwoud werkte ze aan haar conditie, schreef ze zich voor lokale wedstrijden in en won ze meteen hoog aangeschreven wedstrijden als The North Face 100 en de Saloman X-Trail Run. Daarnaast bleek Cnops ook op de piste en de weg regelmatig sterker dan haar Aziatische concurrentes.

Een (sportieve) terugkeer naar België sluit ze niet uit. “Mocht ik weer wedstrijden in eigen land lopen, dan zou ik waarschijnlijk van mijn ervaringen in Singapore kunnen profiteren. Het is hier zodanig warm en vochtig dat de trainingen veel zwaarder doorwegen. Mijn lichaam is gehard.”

Cnops heeft de smaak van het sporten weer helemaal te pakken. Om blessures te vermijden combineert ze haar hersenonderzoek bij ratten met triatlon. “’s Ochtends zwem of loop ik, daarna fiets ik naar het lab en meestal ga ik ’s avonds nog in groep lopen”, liet ze in de lokale pers optekenen.

Hierboven vindt u beelden vanuit de oude doos. In 2009 wist Vanja Cnops de cross van haar eigen club ACKO te winnen. ROB TV was erbij en maakte een kort verslag.