Jonas Roels
Jonas Roels

Hoewel het nabijgelegen AV Lokeren op de korte cross het veld domineerde en met de eerste drie podiumplekken ging lopen, was de strijd op de lange veldloop in Hamme, afgelopen zondag, heel wat opener. Topfavorieten voor de zege aan de start waren Jonas Roels (EA) en de lokale Thomas De Bock (HAMM), maar algauw bleek het wedstrijdverloop toch iéts anders dan we van een doordeweekse regionale veldloop gewend zijn.

Toen de senioren mannen moesten starten, was een deel van de masters was nog niet gearriveerd. Toch werd de lange cross bij de senioren mannen, enkele minuten na het voorziene uur, op gang geschoten. Al snel kwam de kopgroep tussen enkele masters terecht waardoor de jury aan de eerste tweesprong na circa 600m even de kluts kwijt was en daardoor de kopgroep van 7 atleten – met Thomas De Bock enkele meters voorop – de verkeerde weg opstuurde. Een aantal atleten reageerde attent en keerden terug op hun stappen om zo met maximim honderd meter extra in de benen het originele parcours te volgen en de lus in het bos te belopen. Enkel de eerste drie atleten (Thomas De Bock/HAMM, Olivier Van Hoey/ACW en de Serviër Milan Duka) deden dat niet en liepen zelfs even de aankomstzone binnen. Ook zij maakten toen logischerwijs rechtsomkeer, maar werden door de jury (ditmaal onbewust) opnieuw verkeerd gestuurd, waardoor dit trio reeds onvoorzien aan hun 2e ronde begon.

Consternatie en onduidelijkheid alom onder quasi alle atleten, maar iedereen liep gewoon verder op hun ingeslagen weg. Op deze manier kreeg het Hamse publiek aan het Meulenbroek-domein onvoorzien twee wedstrijden in één koers…
Op het oorspronkelijk te volgen parcours liep Bert Vermander/VITA virtueel aan de leiding, maar ruim voor halfweg koers had Jonas Roels/EA hem te strikken en ging door op zijn elan. Ook Joachim Pelicaen/EA zou later in de wedstrijd haasje-over spelen met Vermander. In de ‘andere’ wedstrijd bouwde Thomas De Bock zijn voorsprong stelselmatig uit, terwijl Olivier Van Hoey  de Serviër Milan Duka losgooide in strijd om de eerste erpelaatsen.

Na enig beraad besliste de jury in overleg met de plaatselijke club om tijdens de laatste ronde (!) een parcourswijziging door te voeren voor alle atleten die nochtans het oorspronkelijke, juiste parcours gevolgd hadden. Deze atleten mochten de lus in het bos overslaan en meteen richting finish opdraven, waardoor alle atleten ongeveer dezelfde afstand in de benen hadden. Hierdoor kwam de 22-jarige De Bock uiteindelijk als winnaar uit de bus, clubgenoten Roels & Pelicaen werden als nummers 2 en 3 afgevlagd. Vermander kreeg plaats 4 toebedeeld, Van Hoey sloot de wedstrijd af als 5e. Laatstgenoemde dienden net als Roels & Duka achteraf een klacht in.

“Een herstart, parcoursbehoud (inclusief extra meters voor sommigen) of éénzelfde parcourswijziging eerder in de wedstrijd had logischer geweest om terug een ‘wedstrijd’ te krijgen. Nu was het voor beide situaties eerder een individuele tijdrit tegen de klok waarbij De Bock in dit geval duidelijk de sterkste van het pak was”, klonk Jonas Roels na afloop. “Het is in elk geval eens iets anders dan een doorsnee regionale veldloopwedstrijd!”