We zijn verwend door prestaties van Gevaert & co
We zijn verwend door prestaties van Gevaert & co

Dat ons land zonder medailles terugkeert van het EK indooratletiek in Göteborg is voor Marc Willems geen punt. De Sporza-commentator provoceert in zijn opinie-stuk voor sporza.be.

“Het beste EK indoor in de geschiedenis van België”. Ik zie u de wenkbrauwen fronsen… Hoe kan dat nu? We hebben voor het eerst sinds 1998 geen enkele medaille behaald!

Onze grootste troeven eindigden op de zesde (Eline Berings) en achtste (Tia Hellebaut) plaats. Is Marc Willems gek geworden door de Scandinavische lucht?

Neen, toch niet! Toegegeven, de titel is bewust provocerend. Natuurlijk is het een stevige ontgoocheling dat we zonder medailles naar huis moeten, maar soms is het goed toch even verder te kijken dan het glinsterende eremetaal.

Een paar vaststellingen op een rijtje :

  • De Belgische selectie voor Göteborg was bijzonder klein, slechts zes individuele atleten en één ploeg. In het verleden stuurden we meestal een iets grotere delegatie.
  • Enkele van onze andere medaillekandidaten namen niet deel. Geen Kevin of Jonathan Borlée in de individuele 400 meter, geen Jonathan in de estafette, geen Hans Van Alphen…
  • Alle Belgische atleten bereikten de finale met uitzondering van meerkampster Sara Aerts, die het tot de halve finales schopte op de 60 meter horden. Als niet-specialiste is dat knap.
  • De Belgen namen deel aan zeven disciplines en behaalden in totaal zes topachtplaatsen. Dat gebeurde in het verleden slechts één keer: tijdens het EK indooratletiek in eigen land (Gent), toen de Belgische selectie een pak uitgebreider was.

“Voldoende lichtpunten om hoopvol naar de toekomst te kijken”

We zijn het afgelopen decennium verwend door Kim en Tia (Kim 3x goud, Tia 1x goud op Europese indoorkampioenschappen) en die schittering verdoezelde de soms wat mindere prestaties van andere atleten.

Nu heeft niemand echt ontgoocheld (al waren Eline en Tia wél zwaar teleurgesteld, omdat ze de lat voor zichzelf veel hoger hadden gelegd en was ook Almensch Belete niet tevreden met haar vijfde plaats).

Oké, geen medailles, maar we hebben met Nafi Thiam wel een groot talent op de meerkamp ontdekt. Verschillende buitenlandse commentatoren kwamen ons daarop wijzen – al beseffen wij goed dat de jonge Waalse nog een lange weg af te leggen heeft.

Almensch Belete kan in de toekomst meespelen voor medailles als ze sneller wordt tijdens de laatste kilometer. De 4×400-estafetteploeg had mét Jonathan Borlée een medaille behaald en tankte vertrouwen voor de komende jaren.

Afrondend: het was – ook in onze perceptie – weliswaar niet het beste EK indoor van de laatste jaren, maar de Belgische atletiek na Göteborg 2013 ten grave dragen is niet nodig. We zagen voldoende lichtpunten om hoopvol naar de toekomst te kijken.

www.sporza.be