foto: Jasper Jacobs
foto: Jasper Jacobs

Naast het EK indoor in Göteborg werden in de Gentse Topsporthal ook de Belgische titels onder de junioren en beloften verdeeld. De junioren en beloften kampioenschappen hebben vaak te leiden onder een matige bezetting en dat was ook deze keer het geval. Toch waren er een paar knappe uitschieters die tot top 10 prestaties allertijden leiden.

Kampnummers

De mannelijke verspringers mochten al vroeg aan de bak, want hun competitie begon al om 9u30. De junioren en beloften werkten samen hun wedstrijd af en het was een junior die de beste bleek. Mathias Broothaerts sprong als enige verder dan 7 meter en zijn 7m24 was dan ook goed voor de gouden medaille. Ook bij de al even vroeg begonnen polsstokcompetitie voor de vrouwen waren het de junioren die de beste prestaties leverden. Margaux Quirin, die zich al plaatste voor het EK voor junioren, haalde het met 3m95. Elien De Vocht, eveneens een juniore sprong over 3m85 en Anouk Vercauteren was de eerste Belofte met 3m80.
In het hoogspringen bij de vrouwen weinig tot geen spanning, Hanne Van Hessche begon namelijk maar aan haar concours als alle overige deelneemsters waren uitgevallen. Hanne overbrugde in haar eerste poging 1m85 en ging dan op 1m90 tevergeefs op zoek naar een nieuw persoonlijk record.

Sprintnummers

De namiddagsessie begon met de finales van de 60m horden en hierin mochten we de eerste topprestaties optekenen. Bij de junioren vrouwen kwam Marjolein Lindemans tot 8″39, een persoonlijk record waarmee ze nog wat verder opschoof in de eeuwige junioren ranglijsten. Bij de junioren zagen we een nog wat straffere prestatie al kwam die wel van een Nederlandse deelnemer. Jules De Bont kwam in Gent het Nederlands record aanscherpen tot 7″75 en trok in zijn zog Thomas Durant mee naar een eveneens knappe 7″86 en de Belgische titel.
Ook op de vlakke 60m werd er door de junioren sneller gelopen dan door de beloften om de titel binnen te halen. Justien Grillet haalde het in een spannende finale in 7″63 voor Orphee Depuydt (7″66) en Elise Mehuys (7″70). Bij de beloftes kaapte Sarah Rutjens in haar eerste wedstrijd van het seizoen de titel weg in 7″65. Bij de heren bewees Belgisch recordhouder bij de junioren Robin Vanderbemden dat hij de goeie vorm nog steeds te pakken heeft. Zijn 7″78 was slechts 3 honderdsten trager dan zijn dit jaar gevestigde record. Bij de beloften kon Dario De Borger zijn 6″98 uit de reeksen niet bevestigen in de finale en moest hij de overwinning laten aan Pieter De Rycke (7″02).
De heren junioren zorgden op de 400m voor een wat bizarre wedstrijd door de 3 medaille winnaars uit 3 verschillende reeksen te halen. Simon De Lange was met 49″42 de snelste in de laatste reeks. In reeks 3 liet Arthur Bruyneel 51″00 optekenen en al in reeks 2 liep Dries Pluym 50″99.
Bij de beloften pakte Stef Vanhaeren de titel in 49″33 voor Thomas Verleye en Mathias Sanctorum. Bij de juniores mocht Kimberley Efoyne de titel ophalen in 56″91, bij de beloften haalde Isaura Rossaert het in een net iets tragere 57’45.
Tijdens het laatste spurtnummer van de dag, de 200 meter, zagen we nog enkele knappe tijden passeren. Justien Grillet kwam met haar 24″07 al heel dicht bij de limiet voor het EK junioren (24″01). In de beloften wedstrijd dook enkel Sofie Daelemans onder 25 seconden om de titel binnen te halen.
Alan De Meulemeester haalde het bij de junioren in een knappe 24″71, Leander Achten en Dylan Calluy volgden beiden heel kort (24″74). Bij de beloften eveneens een podium op hoog niveau. Seppe Thys dook voor het eerst in de Gentse topsporthal onder de 22″ en won in 21″94. Nikola Invernizzi en Christophe Van Hecke mochten mee op het podium kruipen.

Afstandnummers

Op de afstandnummers was de opkomst eerder beperkt te noemen. De 800m bij de vrouwen werd eenvoudig gewonnen door de Belgisch kampioene alle categorieën Sofie Lauwers.  De heren kregen twee maal iets meer weerstand al was het hier ook twee keer de winnaar die van start tot finish de kop nam. Aaron Botterman bij de junioren en Pierre Antoin Balhan bij de beloften mochten de gouden medaille ophalen.
Op de 1500m bij de vrouwen was er zowaar nog minder volk, Sofie Gallein dubbelde de twee overige deelneemsters dan ook. Bij de heren haalden Paul De Ruyter en Ward Mercier het beiden in een tijd om en bij de 4’04.

Alle resultaten kunnen jullie hier nog eens bekijken.
Filmpjes van de meeste wedstrijden vind je hier (met dank aan Noémie Lins).

Lees hieronder ook de live updates nog eens na:

Update 17u00: Seppe Thys wint de 200 meter bij de beloften en duikt zo voor het eerst onder de 23 seconden!

Update 16u50: Spannend was de 200 meter bij de junioren alvast. Alan De Meulemeester, Leander Achten en Dylan Cally waren respectievelijk één, twee en drie in een tijd van 22″71, 22″74 en 22″74, van een photofinish gesproken!

Update 16u15: Justie Grillet loopt een zeer snelle 200 meter, met 24″07 kroont ze zich Belgisch junior kampioene en dit op slechts 6 hondersten van de limiet voor het EK voor junioren! Bij de belofte was de overwinning voor Sofie Daelemans, na een spannend duel met Marlien De Jans wint Daelemans met een tijd van 24″97

Update 16u00: Op de 800 meter bij de junioren mannen snelt Aaron Botterman vlot naar de overwinning. Bij de beloften was het Pierre Antoine Balhan die geen tegenstand dulde. Balhan liep van kop tot finish aan de kop en won in 1’51″05 voor Niels Platteau en Joren Bouckaert.

Update 15u50: Sofie Lauwers blijkt onverslaanbaar op de 800 meter dit seizoen. Ze won naast het provinciaal kampioenschap ook het Vlaams en Belgisch kampioenschap alle categorieën en de atlete van RAM kroonde zich ook net tot Belgisch belofte kampioen. Bij de juniores was het goud voor Hanne Pardaens.

Update: 15u40: Bij de junioren mannen won Simon De Lange de 400 meter in 49″92 en bij de beloften was het Stef Vanhaeren die van start to finish aan de kop liep en won in een tijd van 49″33
In het kogelstoten zagen we Jelle Dennisen overtuigend de overwinning nemen bij de beloften. Hij won met een worp van 15m49. Bij de junioren ging de titel naar Kenneth De Becker met een worp van 15m90.

Update 14u20: Kimberley Efonye won de 400m bij de juniores in een tijd van 56″91 hiermee bleef ze Ine Hugaerts voor die op het eind nog sterk terugkwam en een tijd van 57″60 realiseerde. Isaura Rossaert was snelste belofte op de 400 meter, met een behoorlijke tijd van 57″45 bleef ze Riet Vanfleteren voor.

Update 14u00: Fel bevochten titel op de 60m bij de juniores dames. Justien Grillet won met een tijd van 7″63, een evenaring van haar besttijd. voor Orphee Depuydt in 7″66 en Elise Mehuys met 7″70. Bij de beloften – dames zagen we Sarah Rutjens vlot naar de winst snelle in 7″65 voor club en trainingspartner Imke Vervaet. Bij de junioren mannen won revelatie van het seizoen Robin Vanderbemden in een sterke 6″78 voor Mathias Broothaerts en Thomas Durant. Tot slot zagen we bij de beloften nog een felle strijd tussen Dario De Borger, Seppe Thys en Pieter De Ryck. Het was De Ryck die aan het langste eind trok en met een tijd van 7″02 nog net Thys voorbleef die 7″07 klokte.

Update 13u30: Jules De Bont zorgt voor de grootste verrassing door het Nederlands record te verbeteren tot 7″75 bij de juniors. Thomas Durant won het Belgische kampioenschap in een snelle tijd van 7″86

Update 13u25: Marjolein Lindemans zorgde zonet voor een eerste top 10 prestatie allertijden bij de junioren. De atlete van ROBA won de 60m horden in een tijd van 8″39