Paulien Couckuyt heeft zich zaterdag in een Belgisch record van 54″90 geplaatst voor de halve finales van de Olympische Spelen. Hanne Claes liep naar een seizoensbeste, maar overleefde de reeksen niet. Wie we wel terugzien in de halve finales zijn de smaakmakers van dit seizoen op deze hoogstaande discipline. Alle favorieten konden zich probleemloos verzekeren van een plaats in de volgende ronde.

De eerste vier mochten samen met de vier snelste verliezers naar de halve finales. Paulien Couckuyt startte snel in de buitenbaan, leek in de laatste bocht even in te houden, maar denderde daarna gecontroleerd als derde in haar reeks naar een nationale recordtijd van 54″90. Ze doet daarmee vijf honderdsten beter dan het Belgisch record dat ze sinds enkele weken deelde met Ann Mercken. Couckuyt zette de negende tijd van alle deelnemers neer.

Hanne Claes betaalde de tol voor een seizoen gekenmerkt door blessureleed en gaf op voorhand ook aan nog steeds niet pijnvrij te kunnen lopen. In het eerste deel van de wedstrijd ging Claes nog goed mee met de tegenstand, maar in de laatste rechte lijn verzeilde ze al snel achterin het veld en dat kon ze niet meer rechtzetten. Met 56″38 dook ze wel ruimschoots onder haar seizoensbeste van 57″28, dus ze kan zichzelf weinig verwijten. Voor een plaats in de halve finales was een tijd van 55″65 nodig.

Op internationaal vlak was het vooral uitkijken naar Sidney McLaughlin (54″64), Femke Bol (54″43) en Dalilah Muhammad (53″97). Alle drie waren ze heer en meester in hun reeks waardoor de tegenstand gewaarschuwd is.