Stijn Baeten heeft als enige landgenoot de reeksen van de 1500m overleefd. Baeten was in de laatste van vier reeksen goed voor de vierde stek in 3’40″40, waarmee hij via de snelste verliezende tijden naar de finale van morgenavond mag. Michael Somers liep een puike wedstrijd in de tweede reeks, maar zette enkele stappen langs de binnenkant van de piste en werd daarvoor gediskwalificeerd. Oussama Lonneux maakte geen aanspraak op een mogelijk finaleticket. Filip Ingebrigtsen verzekerde zich tot ieders verbazing niet van de finale.

Van de drie Belgen tijdens de reeksen van de 1500m heeft er zich eentje kunnen plaatsen voor de finale van morgenavond. Stijn Baeten trad aan in de vierde van vier reeksen en liep daarin niet de wedstrijd die hij voor ogen had. Baeten wilde namelijk agressief en voorin koersen, maar geraakte in de achterhoede verzeild. Dat maakte onze landgenoot echter meer dan goed in het tweede wedstrijdluik, waarin hij in het spoor van de Poolse topper Marcin Lewandowksi terecht kwam. In de slotronde moest de atleet van DCLA alles op alles zetten, maar met 3’40″40 en een vierde plaats mag hij via de verliezende tijden naar de finale van morgenavond.

“De verliezende tijden had ik op voorhand doorgekregen en die stonden redelijk strak met 3’40 plat. Ik kon op verschillende zaken letten tijdens de race, dan weet je dat je over de goede benen beschikt. Dat was ook echt nodig om in die finale te geraken. Ik heb de goede keuze gemaakt om in het spoor van Lewandowski te blijven, want die maakt voor zichzelf plaats op het einde. Ik moest eigenlijk gewoon meesluipen met hem. Het doel was eigenlijk om in de top twee te belanden, maar ik moest van net iets te ver komen. Ik had goede benen nodig vandaag én dat is gelukt. Het niveau in Europa is quasi de wereldtop, want dat is nog een trapje hoger dan waar ik sta, maar ik sta op mijn eerste EK bij de senioren in de finale dus het kan eigenlijk niet meer misgaan”, vertelde Baeten bij de collega’s van Sporza.

Oussama Lonneux en Michael Somers verging het minder goed in respectievelijk de eerste en tweede reeks. Lonneux een attente wedstrijd, maar had bij de impuls van de grote kanonnen geen antwoord klaar. Hij finishte kansloos als achtste in 3’42″48. In diezelfde eerste reeks werd Filip Ingebrigtsen verrassend uitgeschakeld. Ingebrigtsen moest vrede nemen met de vierde stek, maar krijgt nog een herkansing tijdens de 3.000m. Somers liep een intelligente koers in de tweede reeks, maar maakte in de voorlaatste ronde een uitstapje naar de binnenpiste. Dat zou de atleet van LYRA zuur opbreken, aangezien hij achteraf werd gediskwalificeerd. Met 3’40″97 had hij voor die diskwalificatie even zicht op de verliezende tijden.

“Ik denk dat ik meer tijd verlies dan dat ik win. Ga ik niet door m’n enkel, dan loop ik denk ik onder 3’40. Ik loop bijna de perfecte koers, goed langs de koord, maar ik kan niet uitleggen wat er gebeurd is. Indoor is veel duwen en trekken, maar ik ga nog moeten kijken wat er exact gebeurd is”, aldus een teleurgestelde Somers bij Sporza.

In totaal zijn daardoor twee van de vier Belgen zeker van een volgende ronde op het EK indoor in Torun. Eerder plaatste Thomas Carmoy zich in het hoogspringen al voor de finale op zondag. Onze noorderburen verging het minder goed tijdens de eerste avondsessie in Torun. Maureen Koster en Jessica Schilder mogen naar de finale van respectievelijk de 3.000m en het kogelstoten. Jip Vastenburg werd gediskwalificeerd en Bram Anderiessen, Mahadi Abdi Ali en Valentijn Weinans maakten tijdens de 1500m geen aanspraak op de finale.