Thomas De Bock is als 42e gefinisht in de nachtelijke marathon op het WK in Doha. Hij deelde zijn wedstrijd goed in en liet 2u21:13 optekenen. De omstandigheden waren met een luchtvochtigheid van 45 procent en een temperatuur van 31 graden iets minder extreem dan bij de vrouwen, maar nog altijd enorm zwaar om een marathon in af te werken.

Het plan van Thomas De Bock was duidelijk: bijzonder voorzichtig starten in de hoop in de tweede wedstrijdhelft wat te kunnen opschuiven. Omdat de thermometer ‘maar’ 31 graden aanwees, besloot De Bock wel om iets voortvarender van start te gaan dan afgesproken. Na vijf kilometer was hij 61e, na tien kilometer 56e. Halverwege kwam hij door in 1u09:08 als nummer 57.

De atleet van het Olympic Running Team kende wat verval in de tweede wedstrijdhelft, maar niets spectaculair. Hij hield meer dan behoorlijk stand en bleef op vlak van plaatsjes stelselmatig terrein winnen, met dank aan de talrijke opgevers. Aangemoedigd door trainingsmaatjes Isaac Kimeli en Robin Hendrix, die hem zijn drinkbussen aanreikten, kwam De Bock uiteindelijk tot plaats 42.

Voorin haalde de Ethiopiër Lelisa Desisa, onder meer bekend van het veelbesproken handboeiengebaar op de Spelen in Rio, het in 2u10:40. De Brit Callum Hawkins verraste met een vierde plaats in 2u10:57.