Isaac Kimeli, Robin Hendrix en Lander Tijtgat hebben hun eerste 5.000m van het seizoen afgewerkt op de Bryan Clay Invitational in Azusa. Het trio verblijft al enkele weken op hoogte in Flagstaff en testte gisteren voor het eerste de benen. Kimeli won de race, gevolgd door Hendrix en Tijtgat op respectievelijk plaatsen twee en vijf. Die laatste liep naar een stevige verbetering van zijn PR.

Heel wat Belgen trainen op hoogte in Flagstaff, Arizona in de Verenigde Staten met het oog op hun zomerseizoen. Onder hen ook enkele van onze toppers in het afstandslopen met Isaac Kimeli, Robin Hendrix en Lander Tijtgat. Het trio ging in Asuza op zoek naar een eerste wedstrijdprikkel. De start van de 5.000m op de Bryan Clay Invitational was bruusk, maar de Belgen hielden zich rustig. Het tempo stokte echter, waardoor Kimeli en Hendrix naar voren trokken. Ze zouden samen de wedstrijd in handen nemen om een vooroplopende atleet te grijpen. Dat zou pas in de slotronde lukken na een pittige laatste kilometer in 2’33.

Tijtgat was intussen ook goed opgeschoven en zou in de buurt van het duo blijven. Kimeli zette zijn turbo aan en finishte na 13’33″47, gevolgd door Hendrix op plaats twee in 13’34″61. Voor Hendrix betekent dat uiteraard een limiet voor de Universiade in Napels, aangezien die limiet 13’58″74 bedraagt. De vraag is echter of die Universiade van belang zal zijn indien de 24-jarige atleet zich voor het WK in Doha kwalificeert. Tijtgat, die voor het eerst in zijn carrière als een profatleet kon leven de afgelopen weken, klokte als vijfde af na 13’35″46. Een ruime verbetering van zijn PR. Al gaf de atleet van EA toe dat zijn PR op de 5.000m niet in de lijn van zijn mogelijkheden lag. Voor Kimeli en Hendrix zit er duidelijk een scherpere tijd in, aangezien beide heren heel wat beukwerk leverden om de leider bij de lurven te vatten. Een tijd onder 13’30 was gisteren mogelijk geweest indien er sprake was van een meer gelijkmatig tempo.

De komende twee weken staan in het teken van de voorbereiding op de eerste grote race van het jaar. Op 2 mei trekken de heren namelijk naar Stanford voor de Payton Jordan Invitational, waar ze jacht zullen maken op de WK-limiet van 13’22″50. Tijtgat kon tot en met gisteren niet echt aanspraak maken op een deelname aan die meeting in een goede reeks, maar met zijn nieuw PR zal de 36-jarige atleet op een mooie kans kunnen rekenen om onder 13’30 te duiken.