De vijfde en voorlaatste dag op het WK voor junioren in het Finse Tampere zorgde voor de nodige suspense. Het werd onder meer nagelbijten tijdens een uiterst spannende 200m bij de vrouwen, 5.000m bij de mannen én het snelwandelen bij de mannen. Dat laatste is geen flauwe grap. De aflossingen op de 4x100m zorgden ook voor het nodige vuurwerk. Een overzicht.

5.000m mannen: Kenianen en Ingebrigtsen zijn topfavoriet Barega te snel af

De topfavoriet aan de start van de 5.000m was uiteraard het Ethiopische supertalent Selemon Barega. De Ethiopiër, die als enige van de deelnemers ooit al onder 13′ dook, had geen zin in een boemelkoers en nam het pak op sleeptouw. De Noor Jakob Ingebritgsen ging wederom rustig van start. Al zou hij pas na 3.500m aansluiting vinden bij de kopgroep, die nog steeds geleid werd door Barega. Er werd overigens stevig doorgelopen, waardoor een tijd onder 13’30 in de maak was. Zes mannen, waaronder Ingebrigtsen, twee Kenianen, twee Ethiopiërs én een Oegandees, zouden uitmaken wie op het podium ging belanden. Het waren de Kenianen Edward Pingua en Stanley Mburu die tijdens de laatste 800m stevig aan de boom gingen schudden. Hun werklust werd beloond met het goud en zilver in respectievelijk 13’20”16 en 13’20”57. Wie anders dan Ingebritsen was de overige Afrikanen te snel af om in een nieuw Europees juniorenrecord van 13’20”78 het brons te behalen! Topfavoriet Barega volgde op 38 honderdsten van het Noorse wonderkind, die zijn tweede medaille op dit WK behaalde, nadat hij eerder al goed was voor het zilver tijdens de 1500m.

Speerwerpen mannen: Lowis bezorgt Australië nogmaals goud

Australië is aan een schitterend WK voor junioren bezig. Dan hoeven we maar te denken aan de tienkamp bij de mannen, waarin ze het goud en het zilver wonnen. In het speerwerpen mochten de Aussies opnieuw zegevieren dankzij Nash Lowis. Lowis kwam als enige tot een worp voorbij 75m met 75m31. De Amerikaan Tzuriel Pedigo en de Duitser Maurice Voigt flankeerden Lowis op het podium na worpen van respectievelijk 73m76 en 73m44. Het volledige podium noteerde PR’s tijdens de finale.

200m vrouwen: Williams snelt naar tweede goud in nieuw kampioenschapsrecord

Briana Williams verraste de Amerikaanse topfavoriete Terry tijdens de 100m. Op de dubbele afstand werd snel duidelijk dat Williams van niemand schrik zou moeten hebben. De Jamaicaanse stoomde naar een geweldige 22”50, goed voor een nieuw kampioenschapsrecord. De Amerikaanse Lauren Rain Williams en de Poolse Martyna Kotwila, die met 23”21 een nieuw nationaal juniorenrecord liep, vervolledigden het podium. De coach van Williams, Ato Boldon, die eveneens aan het werk is voor de IAAF kon opnieuw uit zijn dak gaan. Ons filmpje van zijn reactie kan u hieronder bekijken. Het haalde namelijk de Instagramaccount van Boldon.

400m horden mannen: Zazini bezorgt Zuid-Afrika tweede goud op lage horden

De Zuid-Afrikaan Sowakhana Zazini heeft zijn land van een tweede gouden plak op de lage horden voorzien, nadat zijn landgenote Zenéy Van Der Walt gisteren de beste was bij de vrouwen. Zazini snelde naar een chrono van 49”42. Daarmee kon hij net de Qatarees Bassem Hemeida en de Braziliaan Alison Dos Santos afhouden. Het podium lag tot en met de laatste horde niet vast. In de slotmeters bleek Zazini net te sterk. Hemeida klokte af na 49”59. Dos Santos, een imposant figuur van meer dan 2m, noteerde 49”78.

 

Polsstokspringen mannen: Duplantis, zoals verwacht, op eenzame hoogte

Armand ‘Mondo’ Duplantis – Foto: Tomas Sisk

Het stond in de sterren geschreven dat de Zweedse topfavoriet Armand Duplantis het polsstokspringen in Tampere op zijn naam ging schrijven. De wereldrecordhouder bij de junioren met 5m93 sloot zijn competitie af met een nieuw kampioenschapsrecord van 5m82. Daarna liet de Zweed de lat nog op 6m01 leggen, maar daarop kon Duplantis nooit overtuigen. Duplantis, die twee jaar geleden goed was voor het brons op het WK voor junioren, is dé grootste kandidaat om Renaud Lavillenie van een Europese titel te houden op het EK in Berlijn. Oh ja het zilver en het brons gingen naar respectievelijk de Verenigde Staten en Japan met Zachery Bradford en Masaki Ejima. Beide heren geraakten over 5m55.

Hamerslingeren vrouwen: Rogers bezorgt Canada wereldtitel na uiterst spannende competitie

Camryn Rogers had aan haar eerste poging genoeg om het goud te pakken in het hamerslingeren. Haar prestatie van 64m90 kon ze echter niet meer evenaren tijdens haar volgende vijf pogingen, waardoor het gevaar om de hoek loerde. Het gevaar in dit geval was de Amerikaanse Alyssa Wilson, die tot op 45cm naderde van Rogers. Het brons was dan weer voor de Cubaanse Yaritza Martinez, die 63m82 liet optekenen.

Hinkstapspringen: onaantastbare Diaz met kampioenschapsrecord

Jordan A.Diaz ging tijdens de hinkstapfinale op zoek naar het wereldrecord van de Oost-Duitser Volker Mai. Mai kwam in 1985 tot 17m50. Diaz sloot zijn WK af met een nieuw kampioenschapsrecord van 17m19. Het WR kan de Cubaan nog proberen te veroveren in het resterende deel van het zomerseizoen. Frankrijk legde beslag op de plaatsen twee en drie met Martin Lamou en Jonathan Seremes. Coach Teddy Tamgho, die outdoor de derde performer aller tijden is en indoor nog steeds het WR in handen heeft in het hinkstapspringen, zag dat het goed was. De Fransen volgden met 16m44 en 16m18 wel op geruimde afstand van Diaz.

4x100m: Duitse vrouwen en Amerikaanse mannen aan het feest

De Duitse juniorenploeg op de 4x100m, die sinds het EK voor junioren van vorig jaar in Grosseto in het bezit zijn van het WR van 43”27, bewees dat die Europese titel en dat WR geen toevalstreffer was. De Duitse bolide stopte na 43”82, goed voor het goud. De Ierse dames knalden met een nieuw nationaal record naar het zilver met 43”90. Het Britse kwartet mocht de laatste podiumplek invullen met 44”05. De top zes was overigens volledig Europees, wat te verklaren valt door het uitvallen van de Verenigde Staten en Jamaica in de reeksen.

Bij de mannen vielen de twee sprintnaties niet uit, wat dan weer voor het nodige vuurwerk zorgde. Het werd een baanronde met drie ‘tussenstops’ om duimen en vingers af te likken. De Amerikanen haalden het uiteindelijk met amper acht honderdsten van het Jamaicaanse kwartet met 38”88, goed voor de beste wereldjaarprestatie bij de junioren. Coach Wallace Spearmon, in 2006 nog goed voor 19″65 op 200m, balde zijn vuist en richtte zich vervolgens naar wie anders dan Ato Boldon, oftewel: hoe de emoties op de perstribunes het beste in ex-toppers naar boven wisten te halen? De Jamaicanen konden echter niet ontevreden zijn, aangezien ze met 38”96 een nieuw nationaal record behaalden. De Duitse heren zorgden met 39”22 voor een tweede medaille op de 4x100m. Al deden hun landgenotes het met een mooiere kleur.

10.000m snelwandelen mannen: gedoodverfde winnaar laat zich bijna verrassen

Yao Zhang leek op weg naar de wereldtitel tijdens de 10.000m in het snelwandelen. De Chinezen in de tribune waren er zelfs in geslaagd om de speaker alvast te overtuigen om Zhang op 100m van de finish al om te dopen tot de wereldkampioen. Dat was bijna buiten de Ecuadoraan David Hurtado gerekend. Hurtado zetten een snelwandelsprint in om u tegen te zeggen en zou uiteindelijk in dezelfde tijd van de vierende Chinees finishen. Zhang kreeg het goud uiteindelijk op een bedje van zes duizendsten van een seconde na toch wel 40’32”06. Juich dus nooit te vroeg, zeker niet in het geval van pakweg Zhang, aangezien hij in zijn land ongetwijfeld aan de muur zou worden genageld indien hij toch zou verloren hebben. José Ortiz was een fiere derde met een zeldzame medaille voor Guatemala. Snelwandelen was echter nog nooit zo spannend.

Bij de vrouwen was de Mexicaanse Alegna Gonzalez goed voor wereldtitel in de beste wereldjaarprestatie bij de junioren van 44’13”88. De Turkse Meryem Bekmez en de Ecuadoraanse Glenda Morejon sleepten het zilver en het brons in de wacht. Ze finishten op een handvol seconden van Gonzalez.