Tim Van de Velde heeft zich vlot verzekerd van de finale van de 3000m steeple op het WK voor junioren in het Finse Tampere. Van de Velde kwam in actie tijdens de tweede van twee kwalificatierondes. De eerste vijf in elke reeks en de vijf snelste verliezende tijden hadden recht op de finale. Het enige mogelijke gevaar was de eerste kennismaking met een buitenput, waardoor de lopers meteen over een steeplebalk moesten na de start.

Van de Velde werd vijfde in zijn reeks met 8’52″78, nadat hij na de laatste balk inhield om zich te sparen met het oog op de finale. Hij maande zijn kompanen Cherotich en Nguyen dan ook aan om hetzelfde te doen, maar zijn begrepen het gebaar van onze landgenoot duidelijk niet. De atleet kwam met de zesde tijd van alle deelnemers naar Tampere en liep tijdens de kwalificaties van de steeple de zevende tijd. Een medaille lijkt niet binnen het handbereik van onze landgenoot te liggen. Een plaats bij de beste vijf echter wel.

De finale van de 3000m steeple bij de heren wordt zondag om 12:45 Belgische tijd gelopen.