Donderdag is het zover: het EK voor beloften in het Poolse Bydgoszcz trekt zich dan voor vier dagen op gang. Vijftien Belgische individuele atleten en één Belgische ploeg zullen ons land vertegenwoordigen. Welke ambities mogen we koesteren, wie zorgt voor een verrassing en wie keert met eremetaal terug naar België? Een overzicht.

Donderdag

De zevenkamp is zoals gewoonlijk de start van het kampioenschap. Hier krijgen we met Hanne Maudens en Noor Vidts meteen twee medaillekandidates in actie. Aangezien de Nederlandse Nadine Visser, die de ranglijst aanvoert met 6355 punten, haar voorkeur geeft aan de hoge horden, stijgen de medaillekansen voor ons land. Maudens komt met haar PR van 6113 punten trouwens aardig in de buurt van de WK-limiet van 6200 punten. Kan de eerstejaarsbelofte zichzelf overstijgen en op die manier een ticket naar Londen boeken? Vidts volgt op een kleine honderd punten van Maudens en heeft daarmee de tweede prestatie van alle deelneemsters op haar naam staan. Op het EK voor junioren viel ze net naast het podium, terwijl Maudens toen het zilver behaalde. Kunnen ze bij de beloften allebei op het podium eindigen? We weten het vrijdagavond om 18:00. Maudens zal na haar zevenkamp beslissen of ze nog aan het verspringen zal deelnemen. De kwalificaties hiervan staan gepland om zaterdagvoormiddag.

Hanne Maudens – Foto: Jeroen De Meyer

Net voor de middag mogen Alexander Doom en Michael Rossaert een gooi doen naar de halve finales op de baanronde. De PR’s van beide heren liggen erg dicht in elkaars buurt met 46”71 voor Doom en 46”73 voor Rossaert. Een plaats in de halve finales lijkt zeker haalbaar voor het duo en hopelijk kunnen ze hun PR’s nog aanscherpen. Een finaleplaats is natuurlijk niet uitgesloten. Later deze week kunnen ze met de jonge Belgian Tornados op zoek naar een finaleplaats.

De kwalificaties overleven in het polsstokspringen lijkt het doel te gaan worden voor Elien De Vocht. Op basis van haar seizoensbeste van 4m21 zit die finale er zeker in. Al wordt het afwachten wat de dames met soortgelijke prestaties tijdens de kwalificaties behalen. Het zal ongetwijfeld spannend worden.

Renée Eykens treedt eveneens op donderdag aan tijdens de reeksen van de 800m. Eykens, twee jaar geleden goed voor de Europese titel bij de junioren, begon iets later aan haar seizoen. Ze verteerde de trainerswissel naar Theo Joosten erg goed en liet de afgelopen weken een sterke indruk na. Op het BK op de 1500m was ze zelfs Sofie Van Accom te snel af. Met de derde plaats op de deelnemerslijst mag ze zeker medailleambities koesteren. Kan Eykens net zoals twee jaar geleden de absolute topfavoriete, de IJslandse Anita Hinriksdóttir, voorblijven? De vrouwen lopen op de dubbele baanronde geen halve finales, waardoor de besten onder hen meteen naar de finale doorstoten.

Dieter Kersten kende een eerder moeizame voorbereiding, ondanks het vroeg behalen van de limiet op de 10.000m. De bronzen medaille van het EK voor junioren in Eskilstuna komt deze keer niet als topfavoriet aan de start. Kersten bewees echter de afgelopen jaren dat hij op kampioenschappen net dat tikkeltje meer kan in vergelijking met andere atleten. Levert zijn gekende eindsprint op karakter hem opnieuw Europees eremetaal op en zorgt hij op die manier voor de eerste Belgische medaille?

Vrijdag

Vanessa Sterckendries zal zeker in de buurt van haar PR moeten komen en waarschijnlijk beter dan ooit moeten doen om een finaleplaats af te dwingen in het hamerslingeren. Het niveau in het hamerslingeren bij de vrouwen ligt erg hoog, met maar liefst drie dames die hun hamer al voorbij de zeventig meter lieten landen dit seizoen. Het zou een straffe stoot zijn van onze landgenote om met haar PR van 65m46 in de finale te staan, maar op zo’n kampioenschap is veel mogelijk.

Ben Broeders – Foto: Jeroen De Meyer

Dat alles mogelijk is in zo’n Europese finale bewees Ben Broeders vorig jaar op het EK in Amsterdam. De polsstokspringer bewees toen dat hij stressbestendig is en werd met de vierde plaats beloond. Broeders kan op basis van zijn prestaties de afgelopen weken een gooi doen naar een plaats bij de beste vijf en wie weet keert hij na de finale op zondagavond met een medaille terug naar België. De WK-limiet in het polsstokspringen bedraagt 5m70.

Op de 400m horden krijgen we met Margo Van Puyvelde en Nenah De Coninck twee dames aan de start. Gezien hun prestaties het afgelopen seizoen lijken ze zeker allebei naar de finale te kunnen gaan. In zo’n hordefinale kan het ondenkbare gebeuren. Dat weet De Coninck meer dan wie ook, aangezien zij in 2015 als tiende performer naar het EK voor junioren trok en met het goud naar België terugkeerde. Stuwen onze landgenotes elkaar naar een tijd onder de 57 seconden? De finale staat gepland op zondagnamiddag.

Ook bij de mannen komt er een Belg in actie op de lage horden. Dylan Owusu hoopt zijn PR van 50”94 aan te scherpen. Daarmee lijkt een plaats in de halve finales een haalbare kaart. Om in de finale te geraken zal de Gentenaar ongetwijfeld een stuk sneller moeten gaan dan zijn PR, maar als hij geen steken laat vallen op de horden is dat niet uitgesloten. Een van dé attracties op dit EK wordt ongetwijfeld de Noor Karsten Warholm, goed voor 44”87 en 48”25 op respectievelijke de vlakke 400m en de 400m horden. Spektakel gegarandeerd dus.

Zaterdag

Op zaterdag krijgen we in de voormiddag de kwalificaties van de 4×400 meter en het speerwerpen. De jonge Belgian Tornados, met onze twee individuele atleten op de 400m en Asamti Badji, Camille Lubon en Christian Iguacel, zullen een gooi doen naar de finale. Met twaalf teams aan de start zou dit wel moeten lukken. Al zijn er weinig referentietijden beschikbaar. De finale is zoals gewoonlijk het allerlaatste nummer van het kampioenschap op zondagavond om 19u55.

Kato Van Den Brulle staat voor een lastige opgave om in de finale te geraken in het speerwerpen. Ze heeft de veertiende prestatie van alle deelneemsters staan. Alleen de beste twaalf atletes stoten door. Haar lichte blessure aan de schouder, die ze opliep net voor het BK AC, zal het er niet makkelijker op maken.

Debognies aan het werk tijdens het EK veldlopen – Foto: Jeroen De Meyer

Zaterdagavond komt er met Simon Debognies één van onze grootste kanshebbers op een medaille aan de start op de 5000 meter. Debognies, goed voor het zilver op het EK voor junioren in 2015, snelde op de IFAM naar een snelle tijd en liet de weken nadien een erg sterke indruk na op andere afstanden zoals de 1500 en 3000 meter. Zijn snelheid zal zeker van pas komen in een ongetwijfeld tactische race. Dieter Kersten evalueert na zijn 10000 meter of hij al dan niet van start zal gaan op de 5000 meter.

Zondag

Een nieuwe naam komt zondag nog in actie. Lisa Rooms neemt zondagavond deel aan de 5000 meter. Rooms heeft de tiende tijd van alle deelneemsters achter haar naam. Ze zal dus rekening moeten houden met verschillende scenario’s. In een snelle wedstrijd kan ze hopelijk haar PR aanscherpen. In een eerder tactische wedstrijd zal ze mogelijk enkele dames kunnen verrassen dankzij haar eindschot.

Alle info kan u hier terugvinden.