Home » Nieuws » Internationaal » Adrienne Herzog in lastig parket na ophefmakend krantenartikel

Adrienne Herzog in lastig parket na ophefmakend krantenartikel

In 2010 stond Herzog in het oog van de storm, juist voor het EK cross werd haar naam gelinkt aan doping. Ze maakte deel uit van een trainingsgroep in Spanje die geleid werd door Manuel Pascua. De Spaanse justitie beet zich vast in het onderzoek naar doping. Ze hielden Pascua vast en die deed enkele bekentenissen. Onder meer Alemayehu Bezabeh werd op non-actief gezet voor het EK veldlopen in Albufeira.

Later volgde een schorsing voor de genaturaliseerde Ethiopiër. Ook Marta Dominguez werd in de zaak genoemd. Deze atlete die ook actief is in het bestuursorgaan van de Spaanse atletiek bond en de Spaanse senaat, werd dit jaar ook al genoemd in het proces Fuentes. Herzog die nooit een positieve controle afleverde, besloot na de dopingverhalen terug te keren naar Nederland. Niet voor lang echter, ze trok naar Amerika om zich aan te sluiten bij de trainingsgroep van Brad Hudson. Die trainingsgroep in Boulder in de staat Colorado, is voornamelijk gericht op halve marathon en marathon. Herzog liep nauwelijks nog wedstrijden in Nederland en bleef weg van de piste.

Al die tijd liep ze niet tegen de lamp, hoewel ze gelinkt werd aan omstreden personen. De storm was al een tijdje gaan liggen toen gisteren ‘Vrij Nederland’ naar buiten kwam met een reeks ophefmakende emails. Niet alleen uit de periode dat de Nederlandse atlete actief was bij Pascua, maar ook nog in haar Amerikaanse periode. Herzog hield altijd haar onschuld staande en ontkende met klem elke betrokkenheid met doping. Hoewel er vroeger al vraagtekens waren bij haar zuiverheid, na haar relatie met steepleloper Simon Vroemen. Die laatste werd betrapt op het gebruik van doping en later ook geschorst. Nu krijgt de geloofwaardigheid van Herzog echter een flinke deuk. Uit de correspondentie blijkt dat ze wel degelijk actief op zoek was naar prestatiebevorderende middelen. De Nederlandse journalist Dennis Boxhoorn kwam in het bezit van de omstreden mails via een anonieme bron. Hij controleerde de gegevens door onder dezelfde schuilnaam als Herzog contact op te nemen met een Mexicaanse dopinghandelaar. Hij vroeg per mail naar overschrijvingsbewijsjes en kreeg prompt dezelfde gegevens in handen als hij van de anonieme bron gekregen had. Dit was voor hem het sein om een artikel te publiceren dat het reilen en zeilen van Herzog haar dopingescapades zou onthullen.

De atletiekunie bleef haar altijd steunen tijdens de periode dat ze verdacht werd van dopinggebruik. Maar nu lieten ze al weten dat ze er op staan een verklaring van Herzog te krijgen. De Nederlandse dopingautoriteiten gaan een stap verder en ondernemen vervolgstappen. Heel het artikel kan u hier lezen.