Je dacht dat je met je wekelijks of dagelijkse rondje in het bos het milieu een dienst bewees? Het opzijschuiven van de wagen en in plaats daarvan een loopje door de velden lijkt inderdaad bijzonder ecologisch bewust. En met het weinige materiaal dat je ervoor nodig hebt, lijk je nog meer overtuigd van je gelijk, maar het is net daar dat het “schoentje” (te mooi om te laten liggen, uw frank valt zo meteen wel) knelt. Een nieuwe studie, uitgevoerd aan the Massachusetts Institute of Technology, werpt daar een ander licht op. Je geliefde loopschoenen zouden immers een behoorlijke ecologische (hoe toepasselijk) voetafdruk hebben.

Volgens de bewuste studie zou de productie van een gemiddeld paar loopschoenen niet minder dan 13.6 kg CO2 opleveren. Een gloeilamp die een hele week blijft branden, levert een gelijkaardige ecologische voetafdruk op. Vermenigvuldig die waarde maal het aantal paar loopschoenen wereldwijd verkocht per jaar (maar liefst zo’n 25 miljoen) en je kunt toch al aardig wat huiskamers een ganse week verlichten.

Net iets meer dan twee derden van die 13.6kg CO2 komt door het productieproces. De overige 29% worden opgeslorpt door de materialen die gebruikt worden. En dat is bijzonder atypisch voor een product waar in principe geen elektriciteit (althans niet rechtstreeks) voor nodig is om het te maken. Gelijkaardige producten souperen heel wat minder CO2 op in het productieproces. Eén van de doorslaggevende factoren waarom jouw geliefde loopschoenen dat nu wel doen, is allicht de vele verschillende delen waar een schoen uit bestaat. Volgens de studie bestaat één enkele schoen algauw uit zo’n 65 verschillende onderdelen, die zomaar even 360 productiestappen nodig hebben om er uit te zien als jouw trouwe loopmaatje.

Mogelijks zouden nieuwe technologieën zoals 3D-printing hier wel een oplossing voor kunnen bieden. Grote bedrijven als Nike, New Balance en Adidas zouden hier trouwens volop mee aan het experimenteren zijn. Er is dus nog hoop en laat dit u bijgevolg helemaal niet afschrikken om (waarom ook niet) vanavond nog even de loopschoenen aan te binden en een loopje te gaan doen. Die schoenen zijn nu toch al gemaakt, niet?

 

Meer hierover? Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op www.nikebetterworld.com en bekijk hoe Nike alvast inspanningen doet om op een ecologische manier hun producten aan de man te brengen.