David Rudisha in “Born to run”

Een tijdje terug publiceerden we onze top-10 van atletiekdocumentaires. We kregen de vraag naar welke docu’s online te bekijken vielen. Uit jullie reacties filterden wij de interessantste. Het resultaat vind je hieronder. Sit back and enjoy!

Usain Bolt: The fastest who has ever lived

BBC3 documentaire over Usain Bolt, de snelste man ooit. Maar wat maakt hem zoveel sneller dan de rest? Waarom is net deze Jamaicaan zoveel sneller dan iedereen die ooit leefde? Samen met Michael Johnson, die andere spurtlegende, die zijn wereldrecord op de 200m trouwens verloor aan Bolt, wordt in deze 59-minutenlange documentaire daar een antwoord op gezocht. Johnson trekt naar Jamaica en verkent  en bespreekt er elk element van Usain.

 

Usain Bolt: The fastest man alive

Nog een docu over Usain. Deze begint met zijn diskwalificatie op het WK in Daegu van 2011 en keert dan terug in de tijd om beetje bij de beetje de puzzel Bolt te vervolledigen. In een negental delen te bekijken op YouTube. Hier alvast het eerste deel.

 

Asafa Powell – Body Miracle

Et pour les francophones… Het verhaal van Asafa Powell. Zijn foulé, vitesse, souplesse,… alleen in het Frans maken het zo poëtisch. Elke beweging van Powell – van naaldje tot draadje – met highspeed camera’s in (3D-) beelden gebracht. Powell, le body miracle.

Prevail – Portret van een professionele atleet

Een korte documentaire (kleine 10′) over profatleet, Ryan Vail (27:51.07 op 10km, 2:11:45 op de marathon). In deze kortfilm gaat Ryan Vail in op de minder glamoureuze kant van het bestaan al profatleet. Een mooi verhaal over keiharde toewijding en liefde voor de sport.

Man On A Mission 

(ook bekend als “Born To Run – The Secret of Kenyan Athletics”)

Gepresenteerd en verteld door Eamonn Coghlan, voormalig Iers atleet en ex-wereldrecordhouder op de indoor mijl en 2000m. Eamonn Coghlan was zelf een kleine atleet en moest zijn hele carrière opboksen tegen atleten met een soepelere, langere pas en elegantere stijl. De loopstijl en -techniek van de Kenianen intrigeerden hem daarom ook enorm en in deze 55′-durende documentaire gaat hij op zoek naar het geheim van de Afrikaanse atleten. Prachtige beelden in Kenia, afgewisseld met race-beelden en interviews maken dit een echte aanrader. Rond minuut 20 komt bovendien huidig Olympisch Kampioen en wereldrecordhouder David Rudisha aan het woord.

Running to the limits

In deel één (van twee – het vervolg verschijnt op 1 april) van Running to the Limits volgen we filmmaker Alex Vero in zijn poging om een elite marathonloper te worden. De eerste anderhalf jaar van zijn voorbereiding worden belicht en afgewisseld met interviews met onder meer  Bruce Tulloh (goud op het EK in 1962) en Bill Adcocks (Olympiër in 1968). In een zoektocht naar de ideale voorbereiding wordt eveneens ingegaan op de teloorgang van het Britse mannelijke marathonlopen (en de kracht van de Afrikanen).

Zelf nog enkele aanraders die we nog niet teruggevonden hebben? Post ze in een reactie hieronder en wij voegen ze toe aan het lijstje.

1 REACTIE

Comments are closed.