Met het jaareinde in zicht is het in AS Rieme traditioneel tijd voor de jaarlijkse Kerstcross. In de Evergemse deelgemeente Ertvelde komen de regionale kleppers in aanraking met enkele nationale toppers, al hebben sommige races bijna Crosscup-allures. Met een recordopkomst van 908 aankomsten kon de organisatie zich trouwens in de handen wrijven, want zo hadden ze er een kleine 100 meer dan voorgaande editie.

AS Rieme

Op de korte cross bij de heren bijvoorbeeld, kwam – net als vorig jaar – een stevig trio aan de start. Het was al snel duidelijk dat Ali Hamdi, Abdellah Dacha en Mohamed Berok net als in 2012 de buit zouden verdelen. Een splijtende versnelling van Dacha bleek voldoende om zijn kompanen af te schudden. Ali Hamdi, die ook nog eens op de lange veldloop zou starten, veroverde het zilver, Berok werd derde.

Op de lange veldloop bij de dames moest de lokale Katrijn Vande Riviere alles uit de kast halen om een handvol seconden over te houden op een sterke Britt Vanthillo. De Houtlandse Evy Pieters vervolmaakte het podium.

Bij de mannen scheidde een drietal zich algauw af. Mats Lunders, pas terug van stage, was daar niet bij. De 22-jarige atleet van Lyra zou wel vierde worden. Zijn leeftijdgenoot Thomas De Bock, de Geraardsbergse Stijn De Vulder en de Marrokaan Chakir Boujataoui toonden zich de sterksten. Niet de eerste de beste Noord-Afrikaan, want Boujataoui werd nog 8ste (2009) en 12de (2010) op het WK veldlopen en stond ook op het WK in Berlijn nog in de finale. Helaas kent hij – met een schorsing van twee jaar – ook een dopingverleden. Het was wel Boujataoui die zijn Belgische metgezellen in de laatste kilometers van zich af wist te werpen. Thomas De Bock toonde zich als jongste de meest kwieke in de eindfase en werd tweede, kort voor De Vulder, die zich na een mindere passage op de Crosscup van Brussel toch duidelijk herpakte. Stijn Fincioen werd in zijn derde wedstrijd op acht dagen vijfde.

Alle uitslagen vindt u hier.