Cynthia Bolingo heeft een zilveren medaille veroverd op het EK indoor in Glasgow op de 400m. Ze vloog vanuit baan vijf naar 51″62. Een verpulvering van haar eigen Belgisch record, dat ze gisteren tot twee keer toe scherper stelde. Op het BK indoor liep Bolingo nog naar een BR van 52″70.

Bolingo kreeg dankzij haar sterk optreden in de halve finale de gunstige baan vijf toegewezen. Ze nam dit geschenk met beide handen in ontvangst door zich na één ronde perfect in het spoor van de topfavoriete, Lea Sprünger te nestelen. Ze moest echter wel hard knokken om als tweede die laatste ronde te kunnen aanvangen. Even leek Bolingo de rol te moeten lossen waardoor de Zwitserse op een solo leek af te stevenen. In de laatste 50 meter kon onze landgenote opnieuw rekenen op haar sterke eindsprint en vechtlust waardoor ze plots opnieuw heel dicht bij Sprünger kwam. Ze ging zelfs even over haar, maar had haar laatste eindschot enkele luttele seconden te vroeg afgeschoten waardoor de topfavoriete orde op zaken kon stellen. Sprünger timede haar jump beter en loste zo de verwachtingen in door één honderdste voor onze landgenote te blijven en het goud te pakken. Haar 51″61 is goed voor de beste wereldjaarprestatie. Het brons ging naar onze noorderbuur Lisanne De Witte. Met 51″62 doet onze 26-jarige landgenote méér dan een seconde beter dan haar chrono van twee weken geleden op het BK indoor.

De 51″62 van Bolingo is een heuse kanontijd, aangezien de atlete outdoor een PR van 51″69 heeft staan. Dat doet alvast het beste verhopen met het oog op komende zomer. De prestatie van Bolingo doet ons ook terugdenken aan de manier waarop Dylan Borlée zich vier jaar geleden in elke race op het EK indoor wist te verbeteren. Borlée zou toen met het zilver terug naar huis keren én het goud met de Belgian Tornados, dus wie weet waartoe de Belgian Cheetahs morgen in staat zijn.

Voormalig wereldrecordhouder op de 110m horden en de huidige wereldrecordhouder op de 60m horden, de Brit Colin Jackson, liet alvast weten op de BBC dat hij onze landgenote nog enkele “masterclasses” kan geven in het naar de finish duiken, opdat ze op die manier het goud kan binnenhalen. Al is het zilver al ver boven alle verwachtingen. Voor een feestje is er voorlopig nog geen tijd, aangezien Bolingo morgen opnieuw aan de bak moet tijdens de aflossingen.