Afgelopen zondag vond de 33ste Huawei marathon in Venetië plaats. De omstandigheden gooiden echter roet in het eten. Nog voor het officiële startschot gegeven werd, kreeg de stad te kampen met overstromingen en liepen alle straten onder. Toch weerhield dit de 6000 deelnemers niet om de marathon tot een goed einde te brengen. Ook in 2017 liep de Venetiaanse marathon niet zoals gepland. Toen nam de hoofdmotard een verkeerde afslag en liep de kopgroep enkele honderden meters verkeerd.

Door de stijgende zeespiegel liep het parcours van de plaatselijke marathon in het pittoreske stadje Venetië vrijwel volledig onder water. De overstromingen werden veroorzaakt door een zogenaamde aqua alta, een vloedgolf die optreedt uit de noordelijke Adriatische zee. Het water steeg op sommige plaatsen tot wel 50cm, wat de organisatie niet belette de marathon te laten doorgaan.

Ondanks de hallucinante toestanden eindigde de Ethiopiër Gebre Mekuant Ayenew in een fraaie 2u13:23. De twee Kenianen Chumba Gilbert Kipleting (2u13:49) en Kiplimo Stephen (2u13:56) vervolledigden het podium. Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Keniaanse Tanui Angela Jemesunde. Zij eindigde in een tijd van 2u31:28.

Roel Truyers, vader van veldloopster Imana Truyers, zakte voor zijn 40ste marathon af naar Venetië en getuigt over de apocalyptische omstandigheden: “De Romeinse weergoden waren ons vanaf de start niet goed gezind. Toen we vanaf het vasteland naar de historische stad liepen, kregen we af te rekenen met veel regen en een stormwind. Bruggen waren overstroomd alsof we in de open zee liepen. Aangekomen in de stad werd de verrassing nog groter. Letterlijk alles stond blank. Over een afstand van 2km liepen we over de dijk met ons enkels tot wel 50cm in het water. Gedurende de hele wedstrijd stond er een sterke wind en werden we kletsnat. Ongetwijfeld een marathon om nooit te vergeten.”