Het Olympic Running Team (ORT) kennen we sinds enkele jaren als één van de toonaangevende loopteams in België. Coach en bezieler Tim Moriau staat gekend om zijn open visie en die lijn wordt ook doorgetrokken in de zomerkampen die zijn team sinds vorig jaar inricht. Komende maandag start een vijfdaags “Road to Rio”-kamp en eind augustus staat nog een olympische driedaagse op de kalender. Wat drijft de jonge coach en zijn team om dergelijke kampen in te richten? We leren het in een openhartig interview.

Tim Moriau met atleet Thomas De Bock - Foto: Tomas Sisk
Tim Moriau met atleet Thomas De Bock – Foto: Tomas Sisk

Tim, vanwaar is het idee gekomen om atletiekkampen te organiseren?

“Ik gaf al een 5-tal jaar de VAL-kampen maar deze beperkten zich altijd tot bepaalde doelgroepen en draaiden ook enkel om de atletiektraining en niets meer. Op het laatste kamp dat ik gaf was er toevallig één van mijn atleten aanwezig. Dit vonden de meeste atleetjes zo leuk dat ik toen het idee kreeg om de kampen zelf uit te werken naar mijn eigen visie. Samen met Thomas de Bock werden de planning meer en meer concreet.

We zien de atletiekkampen veel breder dan het geven van atletiektraining. Met onze kampen is het de bedoeling om de atleten en ouders kennis te laten maken met onze visie op jeugdatletiek. Het gros van de atleten op onze kampen trainen jammer genoeg al veel te hard en veel te serieus op jonge leeftijd. Thomas is hier zelf ook slachtoffer van geweest en draagt de kampen zo mogelijk nog veel dieper in het hart als mezelf. Hij weet jammer genoeg als geen ander hoe snel je van Belgisch kampioen bij de jeugd naar een gebroken atleet kan evolueren. Gelukkig is hij door zijn talent alnsog aan de top geraakt en deelt hij zijn positieve en negatieve ervaringen nu met deze jonge atleetjes.
Met onze kampen willen we de atleten een andere manier van training laten zien die professioneel maar vooral ook plezierig is. Daarnaast betrekken we onze eigen topatleten bij deze kampen om de atleten te inspireren en hen te laten zien dat ook topatleten gewone mensen zijn die slechts door jarenlange training de top konden behalen. Tenslotte proberen we ook de trainers van de atleetjes zoveel mogelijk te betrekken bij onze kampen aangezien we ook hen willen laten meedelen in onze kennis.”

Jullie hebben er intussen al enkele kampen achter de rug. Hoe verliepen die en hoe was de respons?

“Ons eerste kamp organiseerden we eind 2015. Telkens hadden we tussen de 10 en 35 deelnemers. Het is niet onze bedoeling om op massa te mikken. We willen de kampen bewust vrij klein houden qua aantal om zo ook de kwaliteit te waarborgen. Dertig atleten is echt het maximum waar we op mikken. De respons van de atleten en ouders was heel positief. Veel van hen keerden de volgende kampen ook terug en komen we regelmatig ook tegen op wedstrijden. Altijd overenthousiast en een tikkeltje verlegen!”

Welke zijn de volgende kampen op de kalender?

“Ons eerstvolgende kamp start volgende week maandag. En zal voor het eerst een weekje duren. Het daaropvolgende kamp zal starten 24 augustus en loopt af op 26 augustus. Dit kamp zal doorgaan aan de Gentse Blaarmeersen. Er zijn nog een 5tal plaatsen vrij momenteel, alle informatie kan je terugvinden op http://olympicrunningteam.com/zomerkampen/

Met het ORT gaan jullie een pak verder dan enkel een atletiekteam. Zijn er facetten aan het ORT die we nog niet (voldoende) kennen?

“Het belangrijkste facet is dat we langzaam maar zeker naar een klein profteam aan het evolueren zijn. We werken buiten de normale clubwerking en zien de atletiekclubs als onze partners. Eens je op topniveau begint te trainen en presteren overstijgt dat de clubwerking. Aangezien de atletiekclubs echter belangrijke spelers zijn in het atletieklandschap zorgen we er wel voor dat we ook de clubbelangen zeker niet aan de kant schuiven. Tenslotte zijn de atletiekclubs het belangrijkste instrument om jonge atleetjes uiteindelijk tot bij ORT te krijgen!

Bij de oprichting was het ons doel om de beste Belgische atleten te verenigen onder één trainingsvisie. We zijn als team heel transparant in onze werking. Iedereen met vragen over training, structuur, topsport, … is meer dan welkom met zijn haar vragen. Zo hebben we als team de voorbije jaren al tientallen atleten en trainers gehad die via mentorship een soort van stage bij ons gelopen hebben en inzage kregen in de keuken van ORT.

Naast de topsport zijn we het laatste jaar ook sterk aan het inzetten op onze jeugdopleiding. De komende jaren willen we groeien naar een volwaardig jeugdteam waarbij we de grootste Belgische talenten in één groep kunnen onderbrengen. We willen hen zo op een plezierige en professionele manier begeleiden naar de verwezenlijking van hun sportieve dromen. Maar uiteindelijk is ORT vooral een vriendengroep bestaande uit heel gepassioneerde atleten die elkaar zowel in goede als slechte momenten ondersteunen!”

Hoe ziet jullie korte- en langetermijnplan eruit?

“Waar ORT in eerste instantie gegroeid is uit mijn afstandsgroep bij OEH zijn we nu echt de weg ingeslagen van topsport. Om in ORT te komen moet je met andere woorden een basisniveau hebben en volstaat de pure motivatie niet meer. Naast proftrainer ben ik ook nog steeds clubtrainer bij OEH waar ik een atletengroep op algemeen schema begeleid. Het klinkt misschien cliché maar ook de minder getalenteerde atleten die de juiste motivatie aan de dag leggen blijf ik met veel plezier begeleiden. Vaak zijn dit de atleten die voor de sfeer zorgen binnen de groep en op hun eigen manier een grote meerwaarde bieden.

Met ORT is het de bedoeling om op lange termijn te groeien naar een groep van een tiental atleten die Europees actief zijn, momenteel zijn dit er al 5 dus langzaam maar zeker groeien we daarnaartoe. Daaronder zien we dan onze jeugdwerking (cadet tem junior) waar we atleten opleiden en een grote bagage meegeven op zowel fysiek als mentaal vlak. Hier ligt de nadruk echter niet op prestereren maar op tijd nemen om op de juiste manier te groeien als atleet en mens. In tegenstelling tot clubs zien we onze werking niet locaal maar nationaal. Momenteel begeleid ik atleten uit heel België: Limburg, Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Brussel, Waals-Brabant. Kortom een mix van cultuur, taal en verwachtingen!

Van de huidige ORT groep verwacht ik nog mooie dingen, ook de jongens die nog uit mijn oorspronkelijke groep bij OEH meegegroeid zijn, blijven mooie progressie maken en zullen zeker niet opzij geschoven worden. De huidige evaluatie van de atleten is vooral gebasseerd op motivatie en niet zozeer op prestaties. Tenslotte ben ik ervan overtuigd dat plezier het allerbelangrijkste is op alles niveau’s, als je niet graag loopt dan zal het heel moeilijk worden om de top te behalen en er te blijven!”

Meer informatie over het ORT vind je op http://olympicrunningteam.com/. Informatie over hun sportkampen vind je hier. Je volgt de sportkampen van ORT ook via Facebook.