Ex-olympiër en voormalig tienkamper Régis Ghesquière is gisteren heel onverwachts overleden aan de gevolgen van een beroerte. Hij werd 65.

Régis Ghesquière vormde in de jaren ‘ 70 samen met Freddy Herbrand en Roger Lespagnard een uitzonderlijk nationaal trio dat op internationale competities hun mannetje kon staan in de tienkamp. Het hoogtepunt van Ghesquière zijn carrière was zonder twijfel zijn 11de plaats op de Olympische Spelen van München in 1972. Hij behaalde daar een puntentotaal van 7677, Herbrand werd toen 6de met 7947 punten en Lespagnard 14de met 7519 punten.

Ondanks dat hij van Moeskroen afkomstig was, sloot hij zich aan bij KAA Gent. Hij maakte voor het eerst kennis met het internationaal niveau op het Europees Kampioenschap in Helsinki in 1971, waar hij 20ste werd. In Rome pakte hij drie jaar later de 10de plaats. Op de Olympische Spelen van Montréal in 1976 viel hij geblesseerd uit. Dat werd dan ook zijn laatste internationale optreden. Op nationaal niveau pakte hij vier keer de titel op de tienkamp tussen 1971 en 1977, toen het BK meerkampen nog van de nodige aandacht genoot. Zijn persoonlijk record zette hij neer in het Duitse Erfurt in 1973 en bedraagt 7765 punten.

Na zijn carrière als atleet ging hij net als Lespagnard en Herbrand aan de slag als trainer. Herbrand trok naar Qatar om daar de funderingen te leggen voor het land als atletieknatie. Lespagnard is momenteel trainer van Nafi Thiam. Ghesquière gaf de afgelopen jaren in verschillende West-Vlaamse atletiekclubs training en ging de voorbije Paasvakantie nog mee met USTA op stage.

Zaterdag wordt voor aanvang van de Henegouwse kampioenschappen in Gaurain-Ramecroix een minuut stilte gehouden om Régis Ghesquière te eren.