Een medische screening voor deelname aan massale sportevenementen moet verplicht worden voor elke deelnemer. Dat vinden gerenommeerde cardiologen Pedro Brugada en Chris Goossens naar aanleiding van het overlijden van één van de deelnemers aan de 20km van Brussel van afgelopen weekend.

“Mensen overschatten zichzelf en onderschatten het parcours”, aldus Chris Goossens. “De 20 kilometers in Brussel is bijna even zwaar als een vlakke marathon, moet je weten” Dat men in Frankrijk voor dergelijke evenementen sowieso medisch gescreend moet worden, versterkt het geloof van Goossens alleen maar. “Het is hoog tijd dat België dat ook verplicht.”

Ook Pedro Brugada van het UZ Brussel is dezelfde mening toebedeeld. “Mensen beereiden zich in het algemeen niet goed genoeg voor. Ik krijg mensen over de vloer die een trainingsschema willen voor de marathon van New York, maar nooit voor de 20km van Brussel. Bovendien is 40.000 deelnemers veel te veel. Door al die mensen in één keer door de straten te jagen, loopt de temperatuur enorm op, zeker met een hoge luchtvochtigheid als gisteren. Het is onverantwoord om mensen te laten deelnemen zonder screening.”

Gisteren viel op de 20km van Brussel één dode te betreuren. De 28-jarige man bezweek allicht aan hartfalen. Nog drie anderen moesten gereanimeerd worden. Maar liefst 650 keer moesten de hulpdiensten toeschieten, vooral voor mensen die over hun limiet waren gegaan en bezweken aan de hitte.

1 REACTIE

  1. Vroeger diende je elk jaar een papiertje laten in te vullen door de dokter, er is ook een tijd geweest dat je voor de start van een marathon bij de dokter langs moest. Alles bleek pure tijd en geldverkwisting. Ook sommige commentaren die ik hier moet lezen dat de 20km van Brussel vergelijkbaar is met een vlakke marathon. Waar haalt men dergelijke onnozele praat? De fout zit hem bij het evenement en dat soort deelnemers. De 20km van Brussel is voor velen een uitdaging, een uitdaging die niks met atletieksport te maken heeft. Ik heb om mensen te begeleiden tweemaal achteraan gestart. Sorry, dit is geen atletiek! Het is gewoon een evenement. En als uithangbord voor dit evenement doen hier ook vele atleten aan mee en die… die komen niet in de problemen.

Reacties zijn gesloten.