Met nog amper een week te gaan naar de Crosscupmanche in Roeselare stijgt de EK-selectiekoorts. Twee weken later trekken de geselecteerde Belgische veldlopers naar Belgrado. Familie, vrienden en supporters trekken maar wat graag mee naar de Servische hoofdstad. Dat bracht Colin Schouppe op het idee om het BE-Support Team, een Belgische supportersvereniging annex reisorganisatie, op te richten. De voormalige RCG-atleet hoopt met een zorgeloze pakketformule heel wat supporters over de streep te trekken om de gezamelijke trip naar verschillende kampioenschappen te maken. Even voorstellen.

Colin, vanwaar het idee voor een Belgische supportgroep? Was daar vraag naar?

“Het idee is geleidelijk ontstaan. Ik organiseer af en toe een reisje voor vrienden en weet uit ervaring dat ik nogal goed ben in het vinden van de beste en goedkoopste oplossing. Durven onderhandelen over prijzen die “vastliggen” hoort daar ook vaak bij.

Er is absoluut vraag naar! Familie, vrienden en supporters moeten anders alles zelf gaan regelen, en dat vlak vóór een internationaal kampioenschap. Velen zien het niet zitten om zelf de vlucht te boeken, hotel te reserveren, transfer van de luchthaven naar het hotel te regelen, opzoeken waar het parcours zich bevindt en hoe er te geraken, en op te zoeken wat er te zien is in de stad. Een echt reisbureau inschakelen maakt het allemaal een heel stuk duurder.”

Zijn andere landen ook op een dergelijke manier vertegenwoordigd op kampioenschappen of is dit een staaltje Belgisch vernuft?

“Bij mijn weten zijn er geen andere landen die zich proberen te groeperen. Misschien doen Nederlanders dat wel automatisch zoals magneten die in elkaars buurt passeren. Ik hoop eigenlijk van niet. Mijn ultieme droom is dat andere landen gaan denken: “Oh jee, daar zijn de Belgen weer”. Maar dat zal wel niet gebeuren. Belgen zijn ook graag eens alleen en iedereen wil ergens anders op het parcours gaan staan. Daar heb ik alle begrip voor.”

Wat zijn de troeven van de organisatie?

“De grootste troef is ongetwijfeld dat er iemand is die de hele trip vooraf voorbereidt, gewoon omdat hij daar zin in heeft.
We zijn echter geen reisbureau, laat dat duidelijk zijn. Wat we wel doen is het regelen van groepstarieven voor alles en nog wat. We zorgen bovendien dat er vervoer is van en naar de luchthaven (een taxibedrijf of iemand van het hotel) en we zijn het communicatiekanaal naar alle supporters die ons willen vergezellen. Verder geven we alle info op onze website die je nodig hebt.
We laten de mensen allerminst ter plaatse voor vanalles betalen, net zoals wanneer je alleen reist. Ondertussen worden de kosten wel gedeeld door de groepsformule en hoef je je nergens iets van aan te trekken.

Daarnaast maken we een vrijblijvend schema op met het uur en de plaats waar je ons kan vinden. Iedereen is welkom om ons te vergezellen, maar niemand hoeft zich verplicht te voelen.”

Je bent al op prospectie geweest in Belgrado? Hoe was het daar? Heb je het parcours van het EK verkend?

“Serviërs hebben door de Balkanoorlog de reputatie van brutale moordenaars te zijn, maar Belgrado is een fantastische stad met een zeer gastvrij volkje. Je zal zien: de overenthousiaste meisjes van de hostel zullen je heel snel zin doen krijgen om de hele stad te gaan verkennen, zowel overdag als ’s avonds.

Over het parcours dan, wel…laat het ons zo zeggen: Tenzij men er deze maand nog iets aan verandert, kan men op het parcours ook een voetbalmatch spelen. Duidelijker kan ik niet zijn, toch?”

Wat staat er de komende periode op de agenda voor het BE-Support Team? Belgrado… en daarna?

“Belgrado is een heel gemakkelijke test. Het is een goedkope stad, een goedkope vliegreis, het gaat om één weekend en het is niet ver van hier. De drempel is dus kleiner dan alle andere zomerkampioenschappen, zowel om mee te gaan als om te organiseren. Ik droom zeker van meer, maar dat hangt van onze supporters af.”

Succes Colin!

Meer info over het BE-Support Team vindt u op hun website.