In het Noord-Franse Liévin vond zondagavond een heuse topmeeting plaats, mét heel wat Belgen aan de start. Ismael Debjani en Kevin Borlée zorgden voor de uitschieters van de avond. Debjani dook onder 3’40 in zijn derde indoor 1500m ooit, terwijl Borlée bij zijn rentree op de indoorpiste naar de winst snelde. Ook onder meer Renée Eykens, Hanne Claes, Camille Laus, Tarik Moukrime en Pieter-Jan Hannes kwamen aan de start. Een overzicht.

De 1500m bij de mannen beloofde een strijd op twee fronten te worden. De Ethiopiër Samuel Tefera ging op zoek naar de beste wereldjaarprestatie. Onze Belgen Ismael DebjaniTarik Moukrime en Pieter-Jan Hannes stonden ook aan de start. Debjani had zijn ticket voor het EK indoor al op zak, maar hoopte op een sterke chrono. Moukrime en Hannes waren nog op zoek naar de limiet. Voor Hannes werd het de eerste 1500m van het indoorseizoen, nadat hij midden januari tien dagen aan de kant stond door ziekte. De mannen op de 1500m moesten voor hun start behoorlijk lang wachten op enkele kampnummers en een technisch probleem. Hierdoor verliep de start erg chaotisch. Voorin ging het hard door het haaswerk voor Tefera, die met 3’36″72 niet in de buurt zou komen van de 3’33″17 van zijn landgenoot Yomif Kejelcha.

Ismael Debjani kon zijn tactisch plan prima uitrollen. De 1500m-loper kon van bij de start postvatten in de voorste gelederen en hield sterk stand. De atleet van CABW dook met 3’39″91 voor het eerst onder 3’40 in zaal én dat slechts in zijn derde indoorwedstrijd ooit. Debjani dook begin februari in Val-de-Reuil al meteen onder de vereiste 3’41″89 met 3’41″00. Na een tegenvallend optreden vrijdag in Madrid, waar hij een rommelige race bleef steken op 3’43″60, stelde hij dus orde op zaken in Liévin. Moukrime, die in de aanloop naar Liévin ziek was geweest, en Hannes hielden zich afzijdig van het geweld voorin. Moukrime finishte na 3’45″68. Hannes deed 3’46″80 over de 1500m. Hieronder kan u een korte reactie van Debjani bekijken.

“Op zich is dat geen slecht resultaat gezien de omstandigheden. Door het lange wachten bij het starten was iedereen zijn tempogevoel kwijt, daardoor krijg je zo’n onregelmatige koers, waar niemand echt baat bij heeft. Tien dagen niet kunnen lopen is dodelijk met het oog op het indoorseizoen, aangezien dat over een heel korte periode gaat. Het EK indoor lijkt voorlopig niet binnen handbereik. De plaatsjes in goede races de komende weken zijn schaars. Het wordt dus afwachten”, klonk het bij Hannes.

Renée Eykens, de trainingsgenoot van Hannes, leek op weg naar een topchrono én waarschijnlijk de EK-limiet op de 800m, tot ze iets na halfweg quasi tot stilstand kwam door een tragere atlete voor haar. Eykens streed voor wat ze waard was, maar de atlete was duidelijk volledig uit haar ritme. Ze finishte in 2’05″26. De Ethiopische Habitam Alemu won de race in 1’59″99.

“Het is zonde, want ik voelde me zo goed. De doorkomst aan de 400 was perfect om in de buurt van 2’02 te eindigen. Mentaal is dit een opdoffer, maar zaterdag heb ik in Birmingham een nieuwe kans. Hopelijk beschik ik daar over een even goede dag”, vertelde Eykens achteraf.

Aurèle Vandeputte op de IFAM Indoor – Foto: Yngwie Vanhoucke

Op de 800 meter bij de mannen behaalde Aurèle Vandeputte de winst in de B-reeks in 1’50”01. “Ik heb tot en met het ingaan van de slotronde relatief moeten inhouden, waardoor ik op het einde iets te veel energie in de tank had. Het is wel positief dat ik daags na mijn PR op de IFAM opnieuw degelijk presteer. Dat toont aan dat de vorm in orde is. Ik kijk uit naar het BK van zondag waar het een pittige race kan worden met onder meer Aaron Botterman en Pieter Sisk”, aldus Vandeputte.

Kevin Borlée opent sterk

Kevin en Dylan Borlée trokken hun winterseizoen op gang in Liévin. Kevin snelde in het tweede deel van de race weg van Luguelin Santos. De broers konden op de steun van het Franse publiek rekenen en stuwden op die manier Kevin naar de winst in 46”97. Dylan leek in het spoor van zijn broer op weg naar een degelijke chrono, tot hij in de laatste rechte lijn een gat liet vallen. Dylan werd vierde in een chrono van 47”58. Bij de vrouwen liep Hanne Claes in de C-reeks naar een PR in zaal met 53″66. Camille Laus ging in de B-reeks van start en liet 53″53 optekenen, slechts een fractie trager dan haar chrono vanop de IFAM. Een stevige tweedaagse dus voor de Belgian Cheetah.

Camille Laus – Foto: Yngwie Vanhoucke

De Fransman Pascal Martinot-Lagarde was samen met zijn landgenoot Jimmy Vicaut één van de grote sterren van de avond. Martinot-Lagarde was de beste op de 60m horden met 7″57. Vicaut kon niet overtuigen tijdens zijn enige indoorwedstrijd van het jaar. Hij werd derde in 6″64, terwijl de Ivoriaan Arthur Cissé zeven honderdsten beter deed. Genzebe Dibaba plande een aanval op het wereldrecord van Maria Mutola op de 1000m, maar Dibaba kwam niet in de buurt van de 2’30″94 van Mutola. De Ethiopische wereldrecordhoudster op de 1500m outdoor en indoor moest uiteindelijk tevreden zijn met 2’37″40.

De resultaten van Liévin kan u hier terugvinden.