De sportwereld reageerde gisteren en vandaag erg verscheiden op de nieuwe toptijd die de Keniaan Dennis Kimetto gisteren neerzette in Berlijn. Op de eerste plaats is er bewondering en verbazing over de prestatie van de nieuwe superman op de marathon. Daarbij komen dan al snel twee grote vragen kijken:  “Wanneer zal de magische grens van de twee uur in zicht komen?”  en “Hoe groot is de kans dat de Keniaan clean is?”.

Kimetto zelf was uiteraard erg tevreden, hij blikte zelfs meteen vooruit naar een nieuwe recordpoging. “Ik wist tijdens de race al dat het zou lukken, maar ik ben ervan overtuigd dat ik nog sneller kan.” Die laatste uitspraak doet meteen speculeren over de vraag of de grens van de twee uur binnen bereik is, en wanneer deze dan wel gebroken zal worden. Verschillende grootheden uit de marathonsport of de journalistiek deden hier al uitspraak over. Zo meent bijvoorbeeld sportcollumnist Hans Vandeweghe dat de magische grens de komende 30 jaar niet gebroken zal worden. De vorige wereldrecordhouder, Wilson Kipsang, gelooft dan weer dat de 1u59 binnen bereik ligt. Ook Haile Gebreselassie sluit zich daarbij aan, al wijst die er op dat we misschien wel nog 20 jaar moeten wachten.

In De Morgen verscheen vandaag dan weer een interessant artikel dat zich op cijfers en grafieken baseerde om voorspellingen te doen over het breken van deze grens. Als meest waarschijnlijke periode komt daar 2029-2032 naar voren, al is de conclusie vooral dat we er eigenlijk geen datum op kunnen plakken.

Daarnaast worden er door sommigen kritische vragen gesteld bij de tijd van Kimetto. Vooral de uitspraak van voormalig Nederlands marathonkampioen Luc Krotwaar deed stof opwaaien. Hij verklaarde bij het Nederlandse Omroep Brabant dat volgens hem 90 procent van de huidige generatie topmarathonlopers doping gebruikt. Daarop reageerden verschillende atleten verbolgen waarbij ze aanhaalden dat Krotwaar geen enkele aanwijzing heeft om die cijfers te gebruiken. Het is moeilijk te zeggen of die atleten het bij het rechte eind hebben of eerder kinderlijk naïef zijn. De precieze getallen lijken inderdaad uit de lucht gegrepen, al bevestigen verschillende Europese lopers die in Kenia op stage trekken dat de lokale toppers daar heel weining onaangekondigde out-of-competition controles krijgen. De Nederlandse manager van Kimetto, Gerard Van Veen, zegt dan weer dat de uitspraken van Krotwaar in zijn ogen triestig zijn en dat zijn atleet het laatste jaar tien tot vijftien controles onderging, waarvan verschillende onaangekondigd.

De reactie van Lander Van Droogenbroeck bij Sporza-radio vindt u via deze link.