België vaardigt een vijfkoppig team af voor het EYOT-kampioenschap in Baku. Dat scholierentornooi gaat door van 30 mei tot 1 juni in het Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku. Vier atleten haalden vóór deze week hun vereiste minimum, Chloë Beaucarne werd gedelibereerd. Onder de vijf atleten zitten maar liefst drie zilveren medailles van het EYOF in Utrecht vorig jaar.

Chloë Beaucarne - Foto: Ruben Van den Berghe
Chloë Beaucarne – Foto: Ruben Van den Berghe

Hanne Maudens plaatste zich dit indoorseizoen al voor het EYOT. Zij sprong op 11 januari al 6m10 ver én wist vorig jaar zilver te halen op het EYOF. Ook Lotte Scheldeman heeft zo’n zilveren medaille in het bezit. Zij maakte van de Limburge Provinciale kampioenschappen gebruik om met 2’07″56 zich te plaatsen op de 800m. Dorian Boulvin snelde op de Herentalse piste op 1 mei naar 8’27″54 op de 3000m. Enige Waalse atlete in het gezelschap, Claire Orcel sprong op de Waalse kampioenschappen 1m77 hoog.

Chloë Beaucarne veroverde vorig jaar nog zilver op het EYOF, maar had dit jaar meer moeite met de limiet. Afgelopen weekend kende ze ook nog eens heel wat pech. Op zaterdag dook ze, in het Nederlandse Tilburg, met 13″71 met een windgeassisteerde (+2.2m/s) race onder de limiet, maar strandde een dag later (zonder teveel meewind) op amper 1 honderdste van de gevraagde 13″83. Dat de selectiecommissie haar alsnog meeneemt naar Baku, lijkt niet meer dan billijk.

De EYOT gelden als Trials voor de Olympic Youth Games, later op het jaar in China (Nanjing). Om zich daarvoor te plaatsen, moeten de atleten in Baku voldoen aan het Europese quotum. De Belgische delegatie vertrekt op 27 mei.