Isaac Kimeli en Robin Hendrix hebben zich in Tokio niet geplaatst voor de finale van de 5.000m. Hendrix kon in de eerste reeks geen aanspraak maken op een mogelijk finaleticket. In de laatste kilometer kreeg hij het lastig om pas als 16de over de finish te bollen in een bijkomstige 13’58″37. Bij Kimeli leek het iets beter te verlopen, tot ook hij in de slotkilometer moest lossen. Hij strompelde ontgoocheld binnen in een ondermaatse 13’57″36. 

De reeksen van de 5.000m zijn voor Belgen Robin Hendrix en Isaac Kimeli op een ontgoocheling uitgedraaid. Beide trainingsmakkers kwamen niet in de buurt van een mogelijk finaleticket. De 26-jarige atleet deed in de eerste reeks zijn uiterste best om het pak te volgen. Iets wat, ondanks heel wat haperingen, leek te gaan lukken. Hendrix moest vroeger dan verwacht lossen ondanks het trage tempo voorin. De afstandsloper zou op bijna 20 seconden van de sterkste performers in zijn reeksen eindigen in een chrono van 13’58″37. Hendrix leek veel moeite te ondervinden door de warme omstandigheden, al mag dat geen excuus zijn.

Isaac Kimeli leek over betere benen te beschikken dan zijn trainingsmakker. Kimeli vatte voorin post en leek te gaan meestrijden voor een finaleplaats via de snelste verliezende tijden. Net zoals Hendrix moest Kimeli het pak laten gaan in de slotkilometer. Kimeli, die kostbare krachten verspilde tijdens de finale van de 10.000m waarin hij niet kon overtuigen, finishte als 17de in 13’57″36. Daarmee kon de finalist van het WK in Doha onmogelijk tevreden zijn, zeker aangezien hij afgelopen winter goed was voor zilver op het EK in zaal.