Eliott Crestan is niet door de halve finales van de 800 meter geraakt, maar heeft wel een supertijd neergezet van 1’44″84. Hij mocht nog even hopen om door te stoten met de verliezende tijden, maar uiteindelijk volstond zijn chrono niet. Het werd de eerste duik onder 1’45 voor de vice-Europese kampioen bij de beloften, die opschuift naar de derde plaats op de Belgische ranking aller tijden. 

Eliott Crestan gebruikte in de eerste van drie halve finales op de 800m dezelfde tactiek als in de eerste ronde en plaatste een splijtende aanval op 200 meter van het einde. In de laatste rechte lijn kwamen er nog drie concurrenten overheen, maar onze landgenoot hield sterk stand en finishte als vierde in een persoonlijk record van 1’44″84. De eerste twee van elke halve finale mochten samen met de twee snelste verliezers naar de finale. In de tweede halve finale werd echter sneller gelopen, aangezien zelfs de zesde atleet in die race onder de chrono van Crestan bleef.

Onze landgenoot kan echter met méér dan een opgeheven hoofd Tokio verlaten. Met een fantastische prestatie in de reeksen en dat PR in de halve finales kan Crestan zichzelf niks verwijten. Hij schuift op van de vierde naar de derde plaats op de ranking aller tijden en krijgt stilaan de magische 1’43″86 van ene Ivo Van Damme in het vizier. Het was bijna 17 jaar geleden dat een Belg onder 1’45 dook. U moet al terugkeren naar de Memorial Van Damme van 2004 waar Joeri Jansen, de tweede Belg ooit, 1’44″69 noteerde. Bovendien mag Crestan zichzelf een stevig schouderklopje geven. Hij trok als 36ste naar Tokio en wordt héél knap 13de.