België eindigde zaterdagavond als vijfde in de finale van de Mixed 4×400 meter op de Olympische Spelen in Tokio. De atleten waren het er na afloop over eens dat die vijfde plaats het hoogst haalbare was na het uitvallen van Cynthia Bolingo in de opwarming.

De splits van de Belgen had u nog van ons tegoed: 45″5 voor Dylan Borlée, 51″0 voor Imke Vervaet, 50″68 voor Camille Laus en 44″21 voor Kevin Borlée, de snelste tijd van alle deelnemers.

“Cynthia voelde iets in de hamstrings toen we al in de callroom waren, en dus hebben we op het laatste moment een wijziging moeten doorvoeren”, begon Kevin Borlée het verhaal van een bewogen avond. “Of dat moeilijk was? In de eerste plaats voor Cynthia natuurlijk, in de tweede plaats voor Imke, maar ook voor ons ja. Je hebt een wedstrijdplan dat je op het laatste moment moet aanpassen.”

Binnen de gegeven omstandigheden zetten de Belgen een goeie koers neer. “Iedereen heeft wel goed gelopen moet ik zeggen, ook Imke”, aldus Kevin Borlée. “Maar iemand die 50”29 loopt op de 400 meter, die vervang je niet zomaar. Dat is de realiteit.”

Voor Bolingo uitviel, was er ook nog een hele soap rond het diskwalificeren en weer opvissen van de Amerikanen en de Dominicaanse Republiek. “De toestand rond de diskwalificaties heeft ons niet echt verstoord”, vertelde Kevin Borlée. “Met de Dominicanen heb ik geen enkel probleem, omdat het daar echt de fout van de jury was. Maar bij de Amerikanen is het een ander verhaal. Ze wisselden duidelijk buiten de zone. Als dat België overkomen was, hadden ze ons altijd gediskwalificeerd. Dit is schandalig. Het slaat helemaal nergens op, al heb ik er op zich geen probleem mee dat de Amerikanen erbij zijn. Ik loop het liefst tegen de sterkste landen.”

Zondagochtend start Kevin Borlée al in de individuele 400 meter. Het zal kort dag zijn. “Ideaal is het allemaal niet, zeker omdat ik straks nog naar de dopingcontrole moet, maar ik zit er niet zo mee in. Mijn volgende doel is de 4×400 meter komend weekend. Daar hebben we een dikke ploeg en valt er iets te rapen”, besloot de kapitein.

Dylan Borlée was het eens met de analyse van zijn broer. “We hebben Cynthia gemist, dat is duidelijk, maar hebben er het hoogst haalbare uitgehaald”, klonk het. Dat Dylan Borlée als vierde mannelijke Belg van 2021 de finale liep, verraste velen, maar niet hemzelf. “Het was na een goeie trainingsstage al langer voorzien dat ik hier de finale zou lopen”, legde hij uit.

Camille Laus zat na afloop met een dubbel gevoel. “Zwaar teleurgesteld mag je met een Belgisch record niet zijn, maar we waren natuurlijk niet gekomen om vijfde te worden”, zei ze. “Het doel was het podium, maar iedereen heeft een sterke race neergezet, dus er valt niks aan te doen.”

De wissel op het laatste moment bracht Laus niet uit evenwicht. “Daar waren we wel op voorbereid, omdat het risico altijd aanwezig was dat Cynthia uitviel. Bij haar laatste versnelling voor de race heeft ze iets gevoeld, maar Imke heeft de hele opwarming mee afgewerkt.”

Ook Imke Vervaet had er naar eigen zeggen zelf weinig moeite mee dat ze op het allerlaatste nippertje in de ploeg werd gedropt. “Echt moeilijk vond ik het niet om de switch te moeten maken, maar ik zit wel in met Cynthia”, klonk het. “Ik had na de opwarming net mijn spullen aan de kant gelegd in de veronderstelling dat ik niet zou lopen, toen de beslissing is genomen om Cynthia aan de kant te laten. Gelukkig heb ik snel de focus kunnen vinden.”