Anne Zagré heeft zich zaterdagochtend geplaatst voor de halve finales van de 100 meter horden op de Olympische Spelen in Tokio. Ze klokte met 12″83 een seizoensbeste en zette zelfs de tiende tijd neer van alle deelneemsters.

“Het is van de Memorial van 2016 geleden dat ik zo hard heb gelopen”, kwam Zagré na haar race met een interessant weetje. “Waarom ik me dat zo goed herinner? Omdat ik in Rio 12″82 nodig had voor de finale. Dat zal ik niet snel vergeten.”

Om 10 uur ’s ochtends 12″83 lopen, dat is sterk. Een verrassing voor Zagré? “Eerlijk gezegd had ik geen specifieke verwachtingen, maar ik wist dat het gevoel goed zat. Beter nog dan eerder dit seizoen. Mijn start was pover en ik was wat uit evenwicht, maar daarna kwam ik goed terug. Als ik deze race kan lopen maar dan met een betere start, kan het héél snel gaan.”

Dat Zagré de negende tijd neerzette, doet dromen van de finale. “De droom van een olympische finale, die is niet nieuw voor mij”, zegt ze zelf. “Daar zit ik al jaren mee, maar ik ga me gewoon focussen op het zo goed mogelijk uitvoeren van mijn halve finale zonder te veel aan de finale te denken. Als ik naar de finale wil, zal ik het Belgisch record moeten verbeteren.”

Haar huidige topniveau heeft Zagré mede te danken aan het feit dat ze nog eens 100 procent fit is. “Het doet deugd om eindelijk eens zonder pijntjes naar een kampioenschap te trekken, zeker mentaal. Dat kan je toch veel rustiger toeleven naar je wedstrijd”, besluit ze.