Karsten Warholm heeft op de Bislett Games in Oslo het WR op de 400m horden gegrepen. De Noor knalde voor eigen volk naar 46″70, een verbetering van het ondertussen 28-jarige WR van Kevin Young met acht honderdsten. Warholm bezit daardoor drie van de vijf snelste chrono’s aller tijden. Femke Bol was in Oslo goed voor een zoveelste Nederlands record op de lage horden met 53″33. Ismael Debjani zette de tweede Belgische prestatie aller tijden op de mijl neer met 3’52″70. Armand ‘Mondo’ Duplantis wipte over 6m01. 

Karsten Warholm heeft het (eindelijk) geflikt. De Noorse hordeloper heeft voor eigen volk op de Bislett Games in Oslo het WR van Kevin Young aangescherpt. Warholm verscheen er aan de start van zijn geliefkoosde 400m horden. In functie van een aanval op het WR werden de lage horden bij de mannen als slotnummer gepland van de Noorse meeting die deel uitmaakt Wanda Diamond League. Het moest dus de apotheose worden én Warholm  was op de afspraak. Zoals gewoonlijk knalde de Noor als een bezetene uit de blokken om na goed en wel 60 meter al een eerste concurrent te grazen te nemen. De Fransman Ludy Vaillant was danig onder de indruk dat hij zelfs de finish niet haalde.

Warholm zweefde ondertussen over de horden zoals een kogel door de lucht. Moeiteloos mag de stijl van de nog altijd maar 25-jarige atleet niet genoemd worden, maar de kracht die van Warholm uitging, was bovenmenselijk. De Braziliaanse seizoensrevelatie Alison dos Santos leek in de slotmeters te naderen op de op dat moment nog Europese recordhouder, maar de chrono van 46″70 bewees dat Warholm in zijn derde duik onder 47 seconden ook beter deed dan de 46″78 van Kevin Young op de Olympische Spelen in Barcelona van 1992. “Dit was mijn eerste 400m horden van het seizoen, dus ik geloof dat er nog meer in de tank zit. Onze discipline is sterker dan ooit en het doet zoveel deugd om dat mee te maken. Het WR maakt me ongelooflijk blij, zeker omdat het record ouder was dan ikzelf. Ik denk dat een verbetering van deze chrono nodig zal zijn op goud te pakken in Tokio”, vertelde de atleet na afloop. De afgelopen jaren verbeterde Warholm zich doorheen het seizoen gemiddeld 20 honderdsten ten opzichte van zijn seizoensopener.

Dankzij het nieuwe WR van 46″70 heeft Warholm de drie beste chrono’s aller tijden op de lage horden in handen. Op de Diamond League van Monaco op 9 juli treft hij de derde performer aller tijden: Rai Benjamin. Die laatste was vorig weekend nog goed 46″83 op de Amerikaanse trials. Dos Santos mocht als tweede ook vieren, aangezien hij met 47″38 nog maar eens zijn eigen nationaal record verpulverde. De Braziliaan vierde begin juni zijn 21ste verjaardag en kan dus de komende jaren een stevige concurrent worden van Warholm en Benjamin.

Femke Bol – Foto: FBK Games

Eerder op de avond had wie anders dan Femke Bol de zege gepakt op de 400m horden bij de dames. Bol snelde opnieuw naar een nationaal record met een chrono van 53″33. Onze noorderbuur deed zo 11 honderdsten beter dan haar eigen Nederlands record. Indien Bol kan pieken op de Olympische Spelen in Tokio, dan kan ze mits een chrono onder 53 seconden zeker meestrijden voor de medailles. Al lijkt het goud in elk geval naar de Verenigde Staten te gaan nadat Sydney McLaughlin vorige week zondag nog het WR op de lage horden bij de vrouwen stevig verbeterde. Na afloop gaf Bol in interviews ook aan dat ze enorm uitkijkt naar een mogelijk duel met de snelste Amerikaanse dames. Ze hoopt ook dat ze dankzij dat Amerikaans geweld gestuwd kan worden richting een 52’er.

Door de recordweelde zou je bijna vergeten dat er ook andere disciplines op het programma stonden. De klassieke ‘Dream Mile’ werd ter nagedachtenis van de vorig jaar overleden European Athletics-voorzitter Svein Arne Hansen omgedoopt tot de ‘Svein Arne Hansen Dream Mile’. Helaas voor de organisatie moest Jakob Ingebrigtsen in laatste instantie afzeggen door een keelinfectie. Het Noorse supertalent bleef daardoor in het Zwitserse Sankt Moritz. Dat hield de atleten op de mijl niet tegen om stevige chrono’s neer te zetten. Stewart McSweyn snelde namelijk naar een Australisch record van 3’48″37. Hij werd op de voet gevolgd door de Poolse veteraan Marcin Lewandowski niet met 3’49″11 eveneens een nationaal record neerzette. Onze landgenoot Ismael Debjani kreeg een unieke kans om het BR aan te vallen op de mijl, maar de Belgische recordhouder op de 1500m kon het tempo voorin niet volgen in de derde ronde. Dankzij een sterke slotronde kon Debjani wel nog naderen op de koplopers. Met 3’52″70 zette hij de tweede Belgische prestatie aller tijden neer. Het BR blijft op naam van Pieter-Jan Hannes staan met 3’51″84.

Ismael Debjani – Foto: Golazo

In het polsstokspringen bij de mannen stond er zoals gewoonlijk geen maat op Armand ‘Mondo’ Duplantis. De Zweed had welgeteld vier pogingen nodig om de competitie naar zijn hand te zetten door telkens in eerste poging over 5m61, 5m81, 5m91 én 6m01 te zweven. De lat ging vervolgens naar 6m19, wat een verbetering van zijn eigen WR zou betekenen. Zelfs het Zweedse fenomeen botste hier (tijdelijk) op zijn limieten. Al lijkt het eerder een kwestie van tijd vooraleer Duplantis richting 6m20 of hoger gaat, zeker nadat hij begin vorige week nog in helse weersomstandigheden over 6m01 wipte. Regerend wereldkampioen Sam Kendricks tankte vertrouwen met 5m91. Op de Amerikaanse trials moest Kendricks de zege aan Chris Nilsen laten. Nilsen was niet van de partij in Oslo, aangezien hij eergisteren 5m92 noteerde in het Poolse Bydgoszcz.

Yomif Kejelcha imponeerde tijdens de 3.000m. De Ethiopiër trok na uitstekend haaswerk door en noteerde zomaar even de zevende prestatie aller tijden met een scherpe 7’26″25. Kejelcha zette ruimschoots de beste wereldjaarprestatie én een Diamond League-record neer. Hij bleef zo een Keniaans duo voor dat bijna vier seconden later over de finish bolde. Thuisloper Filip Ingebrigtsen noteerde een zeer degelijke 7’34″00, zeker gezien het feit dat de voormalige Europese kampioen de afgelopen maanden heel wat blessurelast kende. Daniel Stahl bleef in het discuswerpen wat op zijn honger zitten met een beste worp van 68m85, al volstond die prestatie wel voor de zege. Wereldkampioene Malaika Mihambo was de beste in het verspringen bij de vrouwen. De Duitse atlete zette een beste prestatie neer van 6m86 en lijkt stilaan klaar om in Tokio een gooi te doen naar haar eerste olympische titel. Marie Josée Ta Lou was ruim goed voor de zege op de 100m. De Ivoriaanse sprintbom klokte af in 10″91. In 2021 doken in totaal al 17 vrouwen onder 11 seconden, een indrukwekkende statistiek.

In de 5.000m bij de vrouwen ging de zege naar Hellen Obiri in een degelijke 14’26″38, al was vooral de vierde plaats van Eilish McColgan indrukwekkend. De dochter van Liz McColgan, die 30 jaar geleden wereldkampioen werd in Tokio op de 10.000m, verpulverde zo het Brits record van Paula Radcliffe met maar liefst 17 seconden. Kate Grace imponeerde in de 800m met een stevig PR van 1’57″60. De Amerikaanse is ondanks haar topchrono niet van de partij op de Spelen, aangezien Grace slechts zevende werd in de finale van de Amerikaanse trials. De atlete lijkt dus net te laat in vorm, aangezien ze afgelopen weekend met die tijd altijd een ticket naar de Spelen had geboekt.

Eilish McColgan (rechts) – Foto: Jeroen De Meyer