Karsten Warholm heeft gisteren in eigen land zijn olympisch zomerseizoen geopend met een ongewone 300m horden. De 25-jarige hordeloper was al in het bezit van de snelste chrono op die afstand met 33″78, maar deed gisteren ruim beter dan die chrono van vorig jaar. Met 33″26 maakte Warholm een duidelijk statement: het WR op de lage horden gaat er komende zomer aan. Vorig jaar kwam de atleet tot op negen honderdsten van het WR op de 400m horden met een zoveelste verbetering van zijn Europees record tot 46″87.

Als Karsten Warholm zijn zomerseizoen opent, dan weet iedereen dat het meteen menens is. Dat bewees de Noor gisteren nogmaals in eigen land. In de Noorse hoofdstad Oslo verscheen Warholm namelijk aan de start van een atypische 300m horden, een discipline waarop hij vorig jaar eveneens zijn zomer opende. De aanloop naar die race vorig jaar verliep verre van ideaal door een stressreactie in zijn rechterbeen. Toch knalde de 25-jarige specialist op de lage horden toen al naar een ongeziene 33″78, zowat 70 honderdsten sneller dan de beste chrono op die afstand.

Gisteren toonde Warholm tijdens de ‘Bislett Night of Highlights meeting’ in Oslo dat hij op weg is om komende zomer nog het WR aan te vallen op de lage horden. Warholm stoomde opnieuw uit de startblokken én deed het zowaar nog beter dan vorig jaar. Met 33″26 dook hij namelijk 52 honderdsten onder zijn eigen beste prestatie aller tijden. Die verbetering opent perspectieven met het oog op de seizoensopener van Warholm op de 400m horden. Vorig jaar zette hij in Monaco met 47″10 de snelste opener aller tijden neer, om vervolgens 46″87 te noteren in Stockholm. Het WR van Kevin Young (46″78) lijkt méér dan ooit in het gevaar. Eerder dit jaar snelde Rai Benjamin al naar 47″13, de op één na snelste opener na Warholm. Beide heren gaven al meermaals aan dat het slechts een kwestie van tijd is vooraleer het WR voor de bijl gaat. Benjamin is zelfs van mening dat in zijn generatie een atleet nog richting een lage 46’er kan gaan, of zelfs onder die 46 seconden kan duiken. Wordt ongetwijfeld vervolgd. Tijdens de 5.000m klokte Henrik Ingebrigtsen af na 13’16″80, zijn tweede chrono ooit op die afstand. Volgende week donderdag wil de oudste van de Noorse broers zich verzekeren van de olympische limiet op 5.000m. In die race gaat Jakob Ingebritsen op zoek naar een eerste duik onder 13 minuten. Onze landgenoot Isaac Kimeli is in die race van de partij. Aan de andere kant van de wereld in Portland, Oregon knalde de Brit Josh Kerr naar 3’31″55, de op één na snelste 1500m van het moment na Timothy Cheruiyot én de snelste 1500m ooit op Amerikaanse bodem.