Cynthia Bolingo heeft niet zoals twee jaar geleden kunnen verrassen op het EK indoor. Bolingo strandde namelijk als laatste in de derde van van drie halve finales op de 400m. Femke Bol was in die halve finale opnieuw heer en meester door te ‘joggen’ naar 51″18. Ook Justina Swiety-Ersetic maakte een beresterke indruk door Lieke Klaver te remonteren en een nieuw Pools record neer te zetten van 51″34. 

In de derde van drie reeksen mocht Cynthia Bolingo, de enige landgenote die de volgende ronde haalde, aan de bak. Met Femke Bol, Léa Sprunger en Jodie Williams kreeg de zilveren medaille van twee jaar geleden stevige concurrentie naast zich. Dat Bolingo vanuit baan 1 aan de wedstrijd moest beginnen, maakte het er niet makkelijker op. Onze landgenote ging behouden van start en positioneerde zich achteraan het lint. Na één ronde zette Bolingo meermaals aan, maar ze beschikte niet over de push om naar voren op te rukken. Bij het uitkomen van de laatste bocht was het dan ook duidelijk dat een finaleplaats te hoog gegrepen was. De Belgische recordhoudster in zaal moest het stellen met een eindtijd van 53″74 en de zesde plaats waardoor het kampioenschap er voor haar opzit.

Voorin zette Bol haar favorietenrol nog eens extra in de verf door met sprekend gemak naar de winst te snellen in 51″17. Williams, de nummer twee uit deze reeks, moest met 52″09 bijna een seconde toegeven op dit jonge fenomeen. Lieke Klaver zal tegen alle verwachtingen in dan toch niet naar de finale trekken als Bols grootste concurrente. Klaver botste in de tweede reeks namelijk op een beresterke Justina Swiety-Ersetic. De Poolse liet Klaver de eerste 300m haar gang gaan, maar ging in de laatste 100m met bravoure over de Nederlandse. Met 51″34 zette ze zelfs een nieuw Pools record neer. Klaver kon ondanks een hele lastige laatste rechte lijn nog wel nipt haar tweede plaats veiligstellen met 52″09. Lisanne de Witte kon echter niet voor een drie op drie zorgen voor Nederland. De nummer drie van het vorige EK kwam niet verder dan een vierde plaats.