Elise Vanderelst heeft in een waanzinnige 1500m-race op de World Indoor Tour het BR in zaal met meer dan drie seconden verbeterd. Vanderelst snelde naar 4’05″71 en dook daarmee ook ruimschoots onder de gevraagde 4’11″”83 om een ticket te bemachtigen voor het EK indoor in Torun. Gudaf Tsegay snelde naar een onwaarschlijk WR van 3’53″09, ruim twee seconden sneller dan het voormalige WR van Genzebe Dibaba.

Elise Vanderelst heeft op de World Indoor Tour in Liévin voor een stunt gezorgd. De vice-Europese kampioene bij de beloften op de 1500m liep namelijk een perfecte race en klokte af na 4’05″71, haar snelste tijd ooit op de afstand. De 23-jarige atlete dook met die chrono ruim onder het BR van Lindsey De Grande (4’09″18) én uiteraard ook onder de EK-limiet van 4’11″83. Vanderelst heeft haar zinnen gezet op goede indoorraces in functie van de wereldranking die recht kan geven op de Olympische Spelen in Tokio. “Het record komt er niet geheel onverwacht, omdat ik op training de afgelopen weken mooie dingen heb laten zien. Het was een goede race vandaag en ik hoop de komende weken gelijkaardige tijden af te leveren met het oog op de wereldranking. Komende zaterdag sta ik aan de start van de IFAM in Gent en vervolgens misschien op het BK, tenzij daar nog een stokje voor gestoken wordt”, aldus Vanderelst.

Maar wat dan gezegd van Gudaf Tsegay die een verschroeiend tempo vroeg aan de hazen en de verwachtingen vervolgens inloste. Tsegay knalde namelijk onhoudbaar voort en passeerde na één kilometer in 2’37″36. De Ethiopische atlete viel verre van stil en stoomde over de finish in 3’53″09. Ze zo meer dan twee seconden beter dan haar landgenote Genzebe Dibaba in 2014. Laura Muir was goed voor de tweede stek in een Brits record van 3’59″58.