Morgen staat in het Olympiastadion in Berlijn de 79ste ISTAF gepland. Het wordt in coronatijden, net zoals voor alle sportmanifestaties wereldwijd, een bijzondere editie. In tegenstelling tot de 40.000 fans die de organisatie gewoonlijk verwelkomt, zetelen er morgen een slordige 3500 fans in het stadion waar Usain Bolt in 2009 de WR’s op de korte sprint naar een atmosferisch niveau tilde. Vier Belgen verschijnen aan de start van de ISTAF. Ben Broeders en Elise Vanderelst jagen op Belgische records. Rani Rosius en Philip Milanov hopen op hun beurt hun goede vorm van de afgelopen weken te bevestigen in mooi internationaal gezelschap. Er kunnen zomaar WR’s sneuvelen in Berlijn dankzij de aanwezigheid van Karsten Warholm en Armand ‘Mondo’ Duplantis.

De ISTAF in Berlijn mag dan geen deel uitmaken van de WANDA Diamond League, toch slaagt de meeting er jaar na jaar in om de allergrootste atleten van het moment in de Duitse hoofdstad te krijgen. Dat is in coronatijden niet anders. Ook vier Belgen trekken de grens over. Ben Broeders komt in het polsstokspringen zonder twijfel in dé sterkste competitie van het jaar terecht. Broeders, die de afgelopen weken telkens héél dicht in de buurt van een nieuw BR kwam, neemt het op de blauwe piste in Berlijn op tegen het WK-podium. Wereldkampioen Sam Kendricks sprong in Lausanne over 6m02, maar toch moet de Amerikaan keer op keer de duimen leggen voor de enige echte Armand ‘Mondo’ Duplantis. Het Zweedse fenomeen lijkt de polsstokcode gekraakt te hebben en slaagt erin om zes meter doodgewoon te laten lijken. Piotr Lisek sprong dinsdag in Dessau over 5m80 en lijkt na enkele moeilijke weken op het juiste pad. Ook voormalig wereldkampioen Raphael Holzdeppe en kersvers Brits recordhouder Harry Coppell (5m85) moeten Broeders naar ongekende hoogtes stuwen. De vraag is daarnaast ook of Duplantis zijn zinnen heeft gezet op de beste prestatie aller tijden in openlucht (6m15). Een tussenstap in Berlijn kan het meetingrecord van Sergey Bubka, die in 1994 over 6m05 vloog op de ISTAF. Moge die hoogte exact de prestatie zijn waarmee Duplantis zich in 2018 als 18-jarige van de Europese titel verzekerde.

Ben Broeders – Foto: Quinten Lafort

De 1500m bij de vrouwen wordt eveneens bijzonder interessant vanuit Belgisch oogpunt, aangezien Elise Vanderelst na haar stevige 4’05″76 van de KBC Nacht echt wel haar zinnen heeft gezet op het BR van Veerle Dejaeghere (4’05″05). Vanderelst zal in principe gewoon haar wagonnetje moeten aanhaken. Met de Britse Laura Muir en de Poolse Sofia Ennaoui verschijnen namelijk twee dames aan de start die de afgelopen weken al onder vier minuten doken. Een ideale gelegenheid dus voor Vanderelst, die op de AG Memorial Van Damme in 2018 liet zien dat ze haar mannetje kan staan in een internationaal veld. Rani Rosius mag een week na haar zeges op de Memorial en de KBC Nacht voor het eerst aantreden op een buitenlandse meeting met naam en faam. Rosius gaat van start op de 100m waarin Dafne Schippers haar stijgend vormpeil zal willen bevestigen. In Ostrava imponeerde de voormalige wereldkampioene op de 200m al met de beste Europese prestatie aller tijden op 150m. Nu wil Schippers vooral tonen dat ze op die 100m sneller kan dan haar seizoensbeste van 11″29. De Duitse dames Rebekka Haase and Lisa Kwayie gingen deze zomer al duidelijk sneller dan die chrono en zijn dus uitdagers van dienst. Kan Rosius in dit veld haar tweede plaats op de ranglijst aller tijden in ons land verstevigen?

Daniel Stahl – Foto: Chris Cooper – Bauhaus Galan

Philip Milanov bewees vorige week in Marseille met een worp van 63m51 dat hij er opnieuw staat. De Belgische recordhouder met de discus zal in principe een figurantenrol vertolken, aangezien er met Daniel Stahl en Mauricio Ortega twee heren in actie komen die in 2020 al voorbij 70m wierpen. Dat duo mikt op het meetingrecord van Lars Riedel, die in 1996 goed was voor 70m60. Andrius Gudzius is een gevaarlijke outsider. De Let kroonde zich namelijk in 2018 tot Europees kampioen in Berlijn. Een bijzonder mooi veld dus voor Milanov om hopelijk richting 65m te gaan. Karsten Warholm werd pas enkele dagen geleden toegevoegd aan het deelnemersveld. De tweede performer aller tijden jaagt op het meetingrecord van niemand minder dan Edwin Moses, die in 1980 goed was voor een bijzonder stevige 47″17. Op de Diamond League in Stockholm snelde Warholm naar 46″87, dinsdag moest hij het in Ostrava stellen met “slechts” 47″62. Om u een idee te geven: de Noor is de enige hordeloper die deze zomer al onder 48 seconden dook. Nog zo’n grote naam is zonder twijfel Johannes Vetter. De Duitser die vorige week het WR van Jan Zelzeny benaderde met een monsterachtige 97m76 heeft zijn zinnen gezet op het meetingrecord (91m30) van die laatste. Ook Malaika Mihambo zal voor spektakel zorgen voor eigen publiek. De koningin van de zandbak vloog dinsdag in Dessau naar een beste wereldjaarprestatie van 7m03 en wil haar kennende opnieuw richting die zeven meter in het stadion waar ze in 2018 haar Europese titel behaalde. Viervoudig wereldkampioen in het hinkstapspringen Christian Taylor sprong in Ostrava naar de beste wereldjaarprestatie van 17m46. De Amerikaan krijgt in Berlijn een ideale gelegenheid om die prestatie te verbeteren.

AtletiekNieuws is aanwezig in Berlijn voor verslagen en reacties. 

Johannes Vetter – Foto: Getty Images for European Athletics