Home » Nieuws » Internationaal » Warholm wil 400m en 400m horden combineren op EK Parijs: “Hou van uitdagingen”
Karsten Warholm - Foto: Jeroen De Meyer

Warholm wil 400m en 400m horden combineren op EK Parijs: “Hou van uitdagingen”

Met nog minder dan 200 dagen te gaan voor de start van het EK in Parijs op 25 augustus heeft Europees Atleet van het Jaar Karsten Warholm zijn ambities uitgesproken over dat kampioenschap. De tweevoudige wereldkampioen op de 400m horden wil zijn Europese titel verlengen én ook deelnemen aan de 400m. In 2018 waagde de Noor zich aan diezelfde combinatie. Toen werd hij in de 400m-finale achtste.

Karsten Warholm is niet vies van veel wedstrijden. Dat bewijst de Noor jaar na jaar en zal ook in 2020 het geval zijn. Zo gaf hij vandaag aan dat hij op het EK in Parijs zowel de vlakke 400m als zijn geliefde 400m horden voor zijn rekening zal nemen. Eerder combineerde Warholm onder meer de 400m met de tienkamp op het EK voor junioren in 2015 (goed twee keer zilver), de 400m met de 400m horden op het EK voor beloften in 2017 (respectievelijk goed voor zilver en goud) en diezelfde combinatie op het jongste EK in Berlijn (respectievelijk achtste en goud).

“Ik hou van uitdagingen, ook al weet ik dat een dubbel in Parijs erg lastig wordt. Ik heb het in Berlijn al eerder geprobeerd en geraakte toen ook in de 400m-finale. Het leerde me toen wel dat het mogelijk was én beter kan. Daarvoor is Parijs de ideale gelegenheid”, aldus de Noorse sensatie op de lage horden.

Warholm over atletiek in Noorwegen: “Parijs zal aanvoelen als een thuismatch”

Karsten Warholm – Foto: Erik Van Leeuwen

Het schema in Parijs is zowaar nog moeilijker voor Warholm, aangezien de halve finales van de lage horden plaatsvinden tijdens de ochtendsessie van de dag waarop de 400m-finale gelopen wordt. De afgelopen jaren verscheen de tweevoudige wereldkampioen meermaals aan de start in Parijs. In augustus kwam hij er de nieuwe piste uittesten, mét succes want hij won er in een stevige 47″26. Vijf dagen later zette hij de tweede prestatie aller tijden neer tijdens de Diamond League-finale in Zürich.

“Ik hou ervan om in actie te komen in Parijs. Het is een erg mooie, snelle piste en de toeschouwers bezorgen de atleten altijd dat duwtje in de rug. Na de terugkeer van de Spelen in Tokio is Parijs de perfecte uitvalsbasis voor een EK. Ik kijk er enorm naar uit, zeker omdat de interesse in atletiek in Noorwegen enorm gegroeid is de voorbije jaren. Veel Noren zullen dan ook afzakken naar de Franse hoofdstad. Het zal aanvoelen als een thuismatch”, vertelde de man die al 17 wedstrijden ongeslagen is.

De Noren waren in Berlijn goed voor maar liefst vijf medailles, waarvan drie gouden met Warholm en Jakob Ingebrigtsen tot twee keer toe. De organisatoren van het EK in Parijs zijn overigens erg verheugd met de eerste cijfers qua ticketverkoop. Zowat 90% van de aangeboden tickets zijn alvast de deur uit. Eind deze maand kunnen meer tickets aangekocht worden. Het concept ‘The European Mile’ zal net zoals in Berlijn doorleven in Parijs, onder de noemer ‘The Athletics Park’. In het hart van de stad, op Trocadero, zullen naast podiumceremonies ook onder meer de kwalificaties van het verspringen plaatsvinden.