Zoek niet naar het Noorse wonderkind Jakob Ingebrigtsen tijdens het komende (internationale) indoorseizoen. De 19-jarige atleet is vermoeid na een slepend atletiekjaar en richt al zijn pijlen op de Olympische Spelen van Tokio. Ingebrigtsen won vorig jaar nog goud en zilver tijdens het EK in zaal.

Jakob Ingebrigtsen zal in 2020 geen wedstrijden in zaal betwisten. Dat heeft de Noorse Atletiekfederatie Norsk Friidrett gisteren gemeld. Ingebrigtsen, de regerende Europese kampioen op de 3.000m in zaal en 1500m en 5.000m in open lucht, ondervindt toch een lichamelijke terugslag na een bijzonder zwaar jaar waarin hij opnieuw alles en iedereen wist te verbazen. Het supertalent verbeterde zichzelf op de 1500m, mijl en 5.000m, maar debuteerde ook op de tien kilometer op de weg mét een Noors record. Vervolgens fungeerde hij ook als tempomaker in het ‘all star team’ van Eliud Kipchoge tijdens de Ineos 1:59 Challenge.

Zijn atletiekjaar sloot hij af op het EK veldlopen in Lissabon. Ingebrigtsen schreef er Europese atletiekgeschiedenis door als eerste atleet ooit voor de vierde maal op rij het zegegebaar te maken bij de junioren. De Noor liet toen al vallen dat hij meteen wil overstappen naar de seniorencategorie en zo dus geen EK wil lopen als belofte. Tijdens zijn rush naar een vierde goud had hij echter stevige pijnscheuten gevoeld aan zijn hamstrings. Daardoor kon hij sindsdien niet voluit trainen. 2019 was dus duidelijk het jaar waarin Ingebrigtsen zelden een rustmoment kende en dat speelt een rol om het indoorseizoen over te slaan. Enkele wedstrijden van de World Indoor Tour hadden al uitgepakt met Ingebrigtsen op de affiche, maar vermoeidheid en pijnlijke hamstrings steken daar een stokje voor. Daardoor zakt hij pas op 19 januari af naar Zuid-Afrika voor een hoogtestage.

In 2020 wil Ingebrigtsen behalen wat hij in 2019 nog niet kon: een globale medaille bij de senioren. Op het WK in Doha werd de nog altijd maar 19-jarige atleet vierde op de 1500m en vijfde op de 5.000m. Het zou naast een revanche voor Doha gewoonweg bijzonder straf zijn indien Ingebrigtsen tijdens zijn eerste Spelen een medaille behaalt. Zijn oudere broer Filip Ingebrigtsen, die in 2016 nog Europees kampioen werd op de 1500m, loopt wel in zaal. De PSD Bank meeting in Düsseldorf en de Millrose Games in New York.