Koen Naert is tijdens de marathon van Fukuoka als 18de gefinisht in een tijd van 2u15:51. Naert, die verre van een ideale voorbereiding kende door blessures, maakte van zijn marathon in Japan gebruik om te testen hoe hij volgend jaar voorbereiding op de olympische marathon in Sapporo wil aanpakken. Tot en met half koers leek de Europese marathonkampioen op weg naar een tijd rond 2u12, maar in de slotfase kreeg Naert het door zijn korte voorbereiding op de marathon logischerwijs lastig.

Koen Naert durfde in de aanloop naar zijn marathon geen concrete doelen stellen. Daarvoor was zijn voorbereiding onvoldoende geweest. “Ik heb eigenlijk maar 30% van mijn normale aanloop naar een marathon kunnen afwerken, dus het zou raar zijn om op een toptijd te mikken”, aldus Naert afgelopen week aan Sporza. Op zijn hoogtestage in de Verenigde Staten had de Europese marathonkampioen zelden of nooit naar tempo’s gekeken, omdat het weinig zinvol was.

Koen Naert tijdens de Brussel Airport Half Marathon in oktober – Foto: Golazo

Daardoor werd de marathon van Fukuoka meer een test om de reis van Mammoth Lakes naar Mito, het Belgische basiskamp voor de Spelen van volgend jaar, al eens te beleven. Om 12u15 lokale tijd (4u15) weerklonk het startschot in de Japanse stad. In de aanvangsfase liep Naert sneller dan verwacht, met een doorkomst aan tien kilometer in 30’27. Ondanks die aardige tussentijd liep onze landgenoot toen pas op een 34ste plaats. Halfweg zou hij passeren, in het gezelschap van de Japanner Shusei Ohashi, in een tijd van 1u06:14. Vervolgens zou Naert niet in zijn gekende stijl kunnen versnellen.

Toch raapte de atleet in de slotfase aardig wat concurrenten op. Zo finishte hij op karakter uiteindelijk als 18de in 2u15:51. Daarmee is het zijn traagste marathon sinds de 2u14:53 die hij tijdens de Spelen in Rio neerzette. Op de Rotterdam Marathon in april was Naert goed voor een PR van 2u07:39. Al was het voor Naert in Fukuoka niet langer om de tijd te doen gezien de moeilijke voorbereiding. Met een rugzak aan kennis over Japan kan de atleet zich nu in alle rust voorbereiden op hét doel dat al jaren in zijn agenda staat: de Spelen in Tokio (met weliswaar de marathon in Sapporo). De winst in Fukuoka ging naar de Marokkaan El Mahjoub Dazza die zijn 42,195 kilometer afhaspelde in 2u07:10.

“Het liep echt niet van een leiden dakje. Ik had het gevoel alsof ik een een heel lange, eenzame duurloop aan het doen was. Ik heb nooit echt in de wedstrijd gezeten”, reageerde Naert na afloop.