Hanne Verbruggen mocht opnieuw aan het feest, want in Roeselare zorgde ze voor haar tweede overwinning op de Structabo CrossCup van dit seizoen. In het Schierveldestadion domineerde ze praktisch van begin tot eind, al kwam ze in het slot nog bijna in de problemen door een sterk terugkomende Stephanie Barnes. Een EK-ticket levert het haar echter niet op aangezien Verbruggen haar pijlen richt op de marathon van Valencia die volgende week plaatsvindt. Daarom mag Hanna Vandenbussche, de tweede Belgische van de dag, nog stil hopen op een EK-selectie.

Hanne Verbruggen liet er geen gras over groeien en ging er als een sneltrein vandoor tijdens de Structabo CrossCup in Roeselare. Bij het ingaan van de eerste bocht had de atlete van Ninove al enkele tientallen meters voorsprong. Eline Dalemans toonde het meeste lef door achter haar aan te gaan, maar het gat dichten lukte haar niet. Daarachter groepeerden Hanna Vandenbussche, Lisa Rooms en Stephanie Barnes zich. Imana Truyers had zichtbaar moeilijkheden en moest enkele meters toegeven op het drietal. De CABW-atlete verliet even later zelfs de wedstrijd.

Na twee ronden was de situatie nog quasi identiek dezelfde, al leek Dalemans terrein te verliezen op haar dichtste belagers. Vandenbussche en Barnes slopen langzaam dichterbij. Voor Rooms leek de tempoversnelling iets te veel gevraagd waardoor ze even later de rol moest lossen. Wegzakken deed ze echter allerminst. Verbruggen liep ondertussen nog steeds ver voor de feiten uit.

Iets na halfweg leek Dalemans door haar krachten te zitten. Vandenbussche en Barnes gingen haar voorbij en de atlete van AVLO slaagde er niet in om haar wagonnetje aan te pikken. Het duo begon ook meer uitzicht te krijgen op Verbruggen. Dat moet Barnes vleugels gegeven hebben, want de Britse liet Vandenbussche achter zich en schakelde een stevig tempo hoger. In de laatste honderden meters zat Barnes in het spoor van de aanvoerster van het klassement waardoor een eindsprint ging uitmaken wie met de bloemen zou gaan lopen. Verbruggen beet op haar tanden en kon uiteindelijk de snelste benen boven toveren. Zij won voor de tweede maal dit seizoen een CrossCup-manche, maar pas haar eerste individuele aangezien ze in Mol nipt werd geklopt door de Nederlandse Jasmijn Bakker.

Vandenbussche kon uiteindelijk nog een derde plaats uit de brand slepen. Zij zit daarom in pole-position om uitgestuurd te worden naar Lissabon voor het EK veldlopen indien er vrouwen worden geselecteerd bij de senioren. Een sterke Rooms en Dalemans vervolledigden de top vijf in Roeselare, al lijkt de kans echter klein dat zij geselecteerd worden voor het EK.

Swannet profiteert van afwezigheid Deswaef

Bij de beloften vrouwen was het door de forfait van Mathilde Deswaef een groot vraagteken wie als eerste de finishlijn zou overschrijden. Het was Laura Swannet die zich na een snelle start meteen bombardeerde tot topfavoriete. Zij liep de eerste ronde in het spoor van het groepje met Truyers en zag nooit een belofte haar voorbijsnellen. Daardoor lijkt de kans groot dat zij de eer van de beloften mag gaan verdedigen in Lissabon. Hannelore De Lathouwer en Femke Speelman-Rooms mogen als nummers twee en drie nog hoop koesteren op een selectie, al lijkt ook hier de kans klein dat een team uitgevaardigd zal worden.