Robin Hendrix kan met onder meer zijn WK-debuut terugblikken op een mooie zomer. Over een jaar hoopt hij met diezelfde tevredenheid terug te kunnen kijken op zijn prestaties, want heel het seizoen staat in het teken van één afspraak: de Olympische Spelen. Deze winter is dan ook volledig ondergeschikt aan zijn olympische droom. Hendrix maakt zich namelijk op voor een “lightwinterseizoen” om er vervolgens in de zomer helemaal te staan.

Het WK in Doha was pas de eerste grote afspraak op het mondiale toneel voor Robin Hendrix. De OEH-atleet werd er dertiende in de reeksen van de 5.000 meter. Ruim één maand later kijkt Hendrix met plezier terug op deze prestatie. “Na het WK heb ik het deelnemersveld op de 5.000 meter nog eens bekeken. Ik sta er nog steeds van versteld hoe hoog het niveau er eigenlijk was, dus ik kan niet klagen over mijn WK-debuut. Ik kijk zeker tevreden terug”, vertelde Hendrix.

Ervaring opdoen was er de boodschap. Het hoge niveau deed Hendrix beseffen dat de weg naar de top niet vanzelfsprekend is. “Het klinkt misschien cliché, maar ik heb geleerd dat op een WK echt alles goed moet zitten. Zowel fysiek als mentaal moet je voorbereiding doorheen het seizoen perfect verlopen om in absolute topvorm aan de start te kunnen staan. Makkelijker gezegd dan gedaan. In mijn ogen was Isaac (Kimeli; red.) het perfecte voorbeeld van waartoe een ideale voorbereiding kan leiden”, vulde Kimeli’s trainingsmaatje verder aan.

Robin Hendrix op het WK in Doha – Foto: Erik Van Leeuwen

In tegenstelling tot verschillende atleten zocht Hendrix na het WK geen vakantieoord, maar wel de schoolbanken op. Toch gingen thuis de loopschoenen even in de kast. Ondertussen maalt de afstandsloper weer zijn kilometers af en gaat het met de conditie de goede kant op. Op de CrossCup Relays in Berlare liet Hendrix nog de tweede tijd van alle slotlopers noteren. “Ik nam twee weken relatieve rust en ben daarna weer rustig begonnen met duurlopen en enkele tempo’s. Ik wist tijdens de Relays dat de vorm redelijk goed zat aangezien ik nog teerde op mijn vormpeil van in Doha.”

Zondag vindt de volgende manche van de CrossCup in Mol plaats. Hendrix zal er niet aan de start van de lange cross verschijnen. Hij richt zijn vizier volledig op de Olympische Spelen en lange crossen passen bijgevolg niet in de planning. “Voorlopig zal je mij enkel zien op de korte cross in Mol en Roeselare. De lange cross op het EK veldlopen is geen optie, maar een plaats in het Mixed Relay-team zie ik wel zitten. Op een EK moet je in topvorm zijn om aan de lange cross deel te nemen. Het is te laat om tegen begin december nog die vorm te pakken te krijgen. Bovendien heb ik nood aan een enkele rustigere trainingsweken, dus nee, op de lange cross zal je mij niet zien. Ik kijk er naar uit om het even rustiger aan te doen na zo een lange zomer”, vertelde de nummer vijftien van het voorbije EK veldlopen.

Robin Hendrix – Foto: Peter Wagemans

Een uitstap naar de indoorpiste lijkt dan weer wel aanlokkelijk. “Een indoorwedstrijd kan mij aardig wat punten opleveren voor de wereldranking. Met het oog op de Olympische Spelen is het dus belangrijk om indoor een goede 3.000 meter te lopen.”

Soufiane Bouchikhi gaf in tegenstelling tot Hendrix wel aan om het merendeel van de CrossCup-manches af te werken. Hendrix ziet de Belgische veldloopkampioen dan ook als de topfavoriet om het CrossCup-klassement te domineren. “Als Soufiane de crossen afwerkt, dan is hij de favoriet bij uitstek om de CrossCup op zijn naam te schrijven. Voor de rest verwacht ik veel van Dieter Kersten en Dorian Boulvin”, voorspelde Hendrix.