De Nederlandse atlete Madiea G. is in Duitsland veroordeeld tot acht en een half jaar cel. G. werd op 18 juni opgepakt aan de Duitse grens met in totaal meer dan 50 kilogram aan drugs. Vandaag vond in het Duitse stadje Kleef de rechtszaak plaats voor de atlete die tot dan deel uitmaakte van de aflossingsploeg op de 4x400m én individueel mocht dromen van het WK in Doha en de Olympische Spelen. Haar advocaat gaat in hoger beroep.

Begin juli gonsde het van de geruchten dat de 27-jarige Nederlandse atlete Madiea G. in nauwe schoentjes zat. Midden julli kwam aan het licht dat de atlete op 18 juni was opgepakt aan de Duitse grens met meer dan 50 kilogram drugs, waaronder voornamelijk crystal meth en xtc. De straatwaarde werd geschat op twee miljoen euro. Er hing daardoor een grote gevangenisstraf boven het hoofd van de sprintster.

Vandaag heeft een Duitse rechter haar veroordeeld tot acht en een half jaar cel. Een zwaardere straf dan wat de officier van justitie had geëist, aangezien die zeven en een half jaar had voorgesteld. De atlete had vooraf aan haar advocaat verteld dat ze in de overtuiging was dat ze doping vervoerde, aangezien ze op vlak van prestaties niet kon overtuigen het afgelopen jaar. G. barstte in tranen uit bij het horen van het zware vonnis. Haar advocaat liet alvast weten dat hij in hoger beroep gaat om alsnog strafvermindering te krijgen. Een sportcarrière kan ze op haar 27ste vergeten.

De atlete werd vorig jaar achtste op het EK in Berlijn tijdens de 400m-finale. In 2019 verscheen ze drie keer aan de start van een wedstrijd in België, met als uitschieter haar 51″90 op de Putbos Memorial Leon Buyle. Met die tijd bleef ze op dat moment één tiende boven de WK-limiet.