Home » Nieuws » Internationaal » Nike trekt dan toch stekker uit Oregon Project van Alberto Salazar
Sifan Hassan maakte deel uit van het NOP - Foto: Bjorn Paree

Nike trekt dan toch stekker uit Oregon Project van Alberto Salazar

De activiteiten van het Nike Oregon Project worden per direct stopgezet. In tegenstelling tot wat tijdens het WK in Doha werd gecommuniceerd naar aanleiding van de vier jaar lange schorsing van Alberto Salazar, de grote bezieler van het project, heeft Nike-baas Mark Parker gisteren gecommuniceerd naar Runner’s World dat het beruchte project niet langer bestaat. Onder meer Sifan Hassan, Donovan Brazier, Yomif Kejelcha en Galen Rupp moeten zo op zoek naar een ander trainingsgroep.

Het Nike Oregon Project zag in 2001 het levenslicht onder het toeziend oog van voormalig afstands- en marathonloper Alberto Salazar. Het grote doel van het project was het naar de wereldtop helpen van Amerikaanse afstandslopers. De in Portland gebaseerde trainingsgroep groeide stelselmatig uit tot één van de meest performante groepen in de wereld met grote namen als Galen Rupp (die zondag de marathon van Chicago loopt) en Mo Farah. De afgelopen jaren stroomden heel wat grote talenten toe in Portland met onder meer Sifan Hassan, Yomif Kejelcha en Donovan Brazier. Er vertrokken ook enkele namen met onder meer Farah, maar ook huidig olympisch 1500m-kampioen Matthew Centrowitz. Het merendeel van de nieuwkomers trainde echter niet onder Salazar, maar onder de hoede van Pete Julian, die wel op een goed blaadje staat bij de IAAF en trainer kan blijven. Al kan dat niet langer onder de noemer van het beruchte ‘NOP’.

Yomif Kejelcha – Foto: Peter Wagemans

Door de recente schorsing van vier jaar voor Salazar kwam de trainingsgroep opnieuw in opspraak, ondanks dat de feiten voor zijn schorsing dateren voor 2015. Salazar zou erg veel geëxperimenteerd hebben met producten die in bepaalde dosissen net niet op de lijst met verboden middelen staan. Zo liet hij zijn eigen zoon masseren met testosteronzalf om er de gevolgen van te kunnen bestuderen én te vermijden dat zijn atleten in opspraak zouden komen door zo’n zaken. Ook zijn paradepaardje Rupp kwam al meermaals in opspraak door het vermeende gebruik van middelen die de schildklier positief zouden beïnvloeden.

Hoe het met de atleten verder moet, is voorlopig een groot vraagteken. Op het afgelopen WK in Doha waren er vijf medailles weggelegd voor de atleten binnen het project, met als uitschieters het dubbele goud van Hassan op de 1500m (in een ER) en 10.000m en het 800m-goud van Brazier in een Amerikaans record. De staff van de huidige trainingsgroep zal de atleten alvast helpen bij het zoeken naar nieuwe trainingsgroepen.

Donovan Brazier – Foto: Erik van Leeuwen

“De huidige situatie, met bijhorende onzekerheden is een grote vorm van afleiding voor de betrokken atleten. Het kan een negatieve invloed hebben op hun mogelijkheden en dat wil ik ten zeerste vermijden. Daarom heb ik beslist om per direct de activiteiten van het Nike Oregon Project te stoppen”, aldus Nike-baas Parker naar Runner’s World. De social media en website van de trainingsgroep zijn niet langer online. Net na het nieuws rond de schorsing van Salazar reageerde Parker nochtans positief over de toekomst van de groep. Van die positiviteit is duidelijk geen sprake meer.

Keert Hassan terug naar Nederland?

Het dubbele goud van Sifan Hassan in Doha en haar band met het Nike Oregon Project maakten van haar bijna een persona non grata. Ondanks dat de medische begeleiding van de atlete telkens vanuit Nederland gebeurde, net zoals dat voor haar overstap in 2016 het geval was. Een terugkeer naar Nederland is niet uitgesloten voor de atlete. De Nederlandse Atletiekunie is volop bezig om een nieuw programma op te starten voor de middel- en lange afstandsatleten. “Het project moet weliswaar meteen gesmeerd lopen, aangezien we moeten concurreren met de rest van de wereld”, aldus de technisch directeur van de Atletiekunie, Ad Roskam.