Home » Nieuws » Internationaal » Duikt Eliud Kipchoge zaterdag wél onder magische grens van twee uur?
Eliud Kipchoge na zijn wereldrecord in Berlijn - Foto: NN Running Team

Duikt Eliud Kipchoge zaterdag wél onder magische grens van twee uur?

Eliud Kipchoge zal zaterdag in Wenen een gooi doen naar eeuwige roem door onder twee uur te proberen duiken in de marathon. Het is de tweede poging van de ondertussen 34-jarige Keniaan nadat hij in 2017 op 26 seconden strandde van zijn doel met 2u00:25. Met chemiegigant Ineos als hoofdsponsor én een nog sterkere Kipchoge aan de start lijkt Wenen zaterdagochtend het decor te worden voor absolute atletiekgeschiedenis.

De opdracht voor Eliud Kipchoge is eerder duidelijk met het oog op zaterdag: als eerste man ooit onder twee uur duiken op de mythische marathon. In de aanloop naar de Ineos 1:59 Challenge in Wenen maakte de organisatie bekend dat de recordpoging zou plaatsvinden tussen 12 en 20 oktober. De afgelopen weken werd die marge verkleind van 12 tot 14 oktober. Zoals verwacht is het zaterdag 12 oktober geworden. De start van de marathon waarin Kipchoge kan rekenen op de steun van in totaal 41 (met ook zes reserven) hazen wordt gegeven tussen 5 en 9 uur ’s ochtends afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid in Wenen. Zelf gaf de Keniaan aan het liefst te lopen tussen zeven en 14 graden. Het exacte startuur wordt morgenmiddag bepaald.

Steun van het publiek en 35 roterende hazen

Eliud Kipchoge na afloop van de London Marathon – Foto: NN Running Team

Zijn marathon bestaat zaterdagochtend uit 4,4 ronden aan de Prater Hauptallee, de geschiedenisrijke laan die door het hart van het park loopt in de Oostenrijkse hoofdstad. Elke ronde bestaat in se uit twee lange rechte stukken, gevolgd door twee rotondes aan de uiteinden, die voor zo min mogelijk snelheidsverlies moeten zorgen. De start wordt gegeven aan de befaamde keizerlijke brug, de Reichsbrücke. In tegenstelling tot twee jaar geleden zal Kipchoge op publiek kunnen rekenen. Op het autocircuit van Monza waren alleen de begeleiders, hazen en enkele gasten welkom. Ook de aanwezigheid van publiek komt er op vraag van de atleet zelf, die na geniale passages in wereldsteden als Berlijn en Londen duidelijk merkte dat toeschouwers een niet te onderschatten rol spelen in een snelle chrono.

Op vlak van hazen zijn er eveneens wijzigingen doorgevoerd. De 30 atleten die het trio Kipchoge, Tadese en Desisa aan dé snelste tijd ooit moest helpen, worden vervangen door maar liefst 41 atleten voor één man. Van die 41 namen zijn zes atleten als reserven voorzien. Bernard Lagat, de tweede snelste man ooit op 1500m en op zijn 44ste goed voor 2u12 op een marathon, is de kapitein van het leger hazen. Jonathan KorirAugustine Choge en Gideon Kipketer zullen het merendeel van het haaswerk voor hun rekening nemen. Dat trio werkte samen met Kipchoge op zondag een laatste training af in Iten, Kenia alvorens af te zakken naar Wenen. Onder meer Selemon BaregaMatthew Centrowitz en de broers JakobFilip en Henrik Ingebrigtsen behoren tot het hazenteam. Uiteraard zullen de hazen doorheen de marathon roteren.

Het hazenleger van Kipchoge – Foto: Ineos 1:59 Challenge

In 2017 werd een gestreefd naar een piramideformatie om Kipchoge zo goed mogelijk te helpen op vlak van aerodynamica. In Wenen gaat men proberen lopen aan de hand van een V-formatie, waarbij Kipchoge ook één loper achter zich moet krijgen om zo op alle mogelijke manieren ideaal gegangmaakt te worden. Het is ook erg duidelijkheid dat er veel meer gecommuniceerd wordt over het evenement. Het Breaking 2-project ging toch meer gepaard met geheimzinnigheid, die achteraf weliswaar werd doorbroken dankzij een uitgebreide documentaire.

“Beter voorbereid en met meer vertrouwen aan de start”

Vandaag stond de Keniaan, die op 5 november zijn 35ste verjaardag viert, de internationale pers te woord aan het parcours in Wenen. “Ik heb het parcours verkend en het stemt me zeer tevreden. De rotondes hebben we stuk voor stuk grondig onderzocht en ik heb verre van het gevoel dat ik er trager zal in lopen. Ik voel me goed en ben klaar om geschiedenis te schrijven. Ik voel me beter voorbereid dan twee jaar geleden. De afgelopen jaren heb ik al meermaals getoond dat ik het potentieel in me heb. Nu moet ik het natuurlijk bewijzen, maar ik leef kalm toe naar zaterdag. In mijn ogen blijft het mentale aspect even belangrijk als het fysieke. De keuze voor Wenen is er gekomen omdat er naast het vlakke, groene parcours ook veel sportfans aanwezig zijn. Dat lijkt me de sleutel tot succes. Het gaat zaterdag niet om het WR, maar wel om het schrijven van geschiedenis. Net zoals er ooit iemand de eerste op de maan of Mount Everest was, wil ik de eerste man onder twee uur op de marathon zijn. Alle puzzelstukjes moeten uiteraard in elkaar vallen. Er kan vanalles gebeuren en ik blijft een mens”, aldus een ontspannen en goedlachse Kipchoge tijdens de persconferentie.

Eliud Kipchoge (centraal) tijdens de parcoursverkenning – Foto: Dan Vernon/Ineos 1:59 Challenge

Uiteraard vroegen enkele journalisten ook wat Kipchoge vond van de prestatie van Kenenisa Bekele tijdens de marathon van Berlijn. Bekele kwam amper twee seconden tekort om het onmogelijke geachte WR (2u01:39) van Kipchoge te breken. “Uiteraard heb ik gekeken. Een belangrijke gedachte bij het kijken naar een sport én het genieten ervan is dat je verlies moet durven aanvaarden. Als Kenenisa mijn record had verbroken, dan was ik erg tevreden geweest voor hem. Het moet ooit gebeuren hé. Zijn prestatie heeft me nog meer aangetoond dat onze grenzen relatief zijn. Net zoals iedereen Roger Bannister gek verklaarde toen hij 65 jaar geleden een mijl onder vier minuten wou lopen. Zaterdag draait niet om wat ik ga presteren, maar wel om de klik die gemaakt moet worden als we in onze opzet slagen. Ik wil vooral een positieve boodschap uitdragen in moeilijke tijden voor onze sport”, voegde de beste marathonloper aller tijden toe.

Voor het eerst zal de familie van de atleet afzakken naar een grote wedstrijd in het buitenland. Zijn vrouw en drie kinderen zakken op aanraden van de atleet naar Wenen af. “Het betekent natuurlijk erg veel dat ze er voor het eerst zullen bij zijn. Ik wil ze uiteraard trots maken. Ik geloof in mijn eigen kunnen en heb hen daardoor gevraagd om dit van dichtbij mee te maken”, besloot Kipchoge.

Eliud Kipchoge tijdens de persconferentie voor de Ineos 1:59 Challenge – Foto: NN Running Team

Om een indicatie te krijgen van het tempo dat Kipchoge 42,195 kilometer moet ontwikkelen, kan u hieronder zien wat het moordende tempo oplevert op kortere afstanden. Uitproberen is uiteraard op eigen risico. Wie zaterdagochtend vroeg uit de veren is, kan afstemmen op het Youtube-kanaal van de Ineos 1:59 Challenge. Het event zal integraal gestreamd worden. De link naar het kanaal kan u hier terugvinden. Ook Atletieknieuws is aanwezig in Wenen.

100m: 17″08

200m: 34″17

400m: 1’08

800m: 2’16

1500m: 4’16

5.000m: 14’13

10.000m: 28’26

Halve marathon: 59’59

De parcoursverkenning in Wenen – Foto: Dan Vernon/Ineos 1:59 Challenge