In onze reeks ‘Vanavond laat in het emiraat’ blikken we elke middag met een atletiekprominent of journalist vooruit op wat er die avond te gebeuren staat op het WK in Doha. Waar kijkt de geïnterviewde naar uit? Durft hij of zij zich aan een gokje te wagen? Vandaag Eline Berings, die het WK door blessure moet missen.

Vanavond staan de reeksen van de 100 meter horden bij de vrouwen op het menu, jouw discipline. Wat verwacht je?

“De horden bij de vrouwen is altijd moeilijk te voorspellen, omdat ze met relatief veel in elkaars buurt zitten. Danielle Williams is topfavoriete, heeft de hele zomer gedomineerd en toptijden gelopen en heeft zelfs het potentieel voor het wereldrecord. Maar ze zal het niet cadeau krijgen. De andere Jamaïcaanse vrouwen zijn ook heel goed. Het is goed mogelijk dat er voor het eerst sinds mensenheugenis geen Amerikaanse op het podium staat, maar ik zou ze toch ook niet onderschatten. Ik zie Ali, McNeal en Harrisson als outsiders. In de eerste rondes gaan we al zien wie er in vorm is.”

Wat kunnen de Europeanen?

“Die zitten allemaal in de buurt van mijn 12”72 van vorig jaar. Ik verwacht er twee of drie in de finale. Nadine Visser geeft me de beste indruk en verwacht ik als eerste Europese. Als ze in de finale 12”70 kan lopen, zal ze normaal vijfde of zesde worden. Maar op de horden is op papier nooit hetzelfde als in de realiteit. In de halve finales gaat het al heel snel gaan, simpelweg omdat het nodig zal zijn om in de finale te geraken. Ik hoop dat de 100m horden de trend van dit WK volgt, en het supersnel gaat.”

En Anne Zagré, hoe ver komt die op haar zesde WK?

“Ze heeft een wisselvallig seizoen achter de rug door blessures, maar het leek me de laatste wedstrijden weer de goeie kant op te gaan. Hopelijk duikt ze onder de dertien seconden. Halve finales lijken mij het hoogst haalbare en ik verwacht haar rond de top zestien. Daar zou ze zelf na een moeilijk seizoen ook heel blij mee zijn. Voor zover ik weet is ze niet in haar allerbeste doen, maar misschien heeft ze de laatste maand nog een stap gezet.”

Doet het pijn om er zelf niet bij te zijn?

“Natuurlijk, zeker als de horden beginnen. Maar tegelijk werkt het ook motiverend. Dan besef ik hoe graag ik daar zelf wil staan. Ik probeer er van te genieten, het blijft een fantastische sport. Het type dat na haar carrière een degout van atletiek gaat hebben, ben ik allesbehalve. Integendeel, ik wil alles zien. Ik ga tijdens zo’n WK echt niet op een berg zitten om niks te moeten volgen.”

Hoe schat je de kansen in van onze beide 4×400 meterploegen, die vanavond niet alleen vechten voor de finale maar ook voor olympische kwalificatie?

“Moeilijk in te schatten, omdat je niet weet welke concurrentie ze precies krijgen. De mannen lopen op hoog niveau en zie ik zeker de finale halen. Jonathan Borlée is er niet bij, Kevin lijkt me iets minder dan anders, maar de rest van de ploeg wordt alleen maar beter. Sacoor is duidelijk in vorm. Die gaan richting top vijf. De vrouwen verwacht ik tussen plaatsen zes en negen, kantje boordje voor de finale dus. Ik hoop het echt voor hen, vooral voor die olympische kwalificatie. Camille Laus lijkt me niet in topvorm, Bolingo ontbreekt, maar als ze dan toch nog finale halen, is dat alleen maar veelbelovend voor de Spelen.”

Wat was jouw WK-hoogtepunt tot nu toe?

‘’De vrouwenfinales van de 400m en 400m horden. Naser en Muhammad waren onwaarschijnlijk, maar Miller-Uibo en McLaughlin net zo zeer. Dat is héél belangrijk, dat we niet alleen toptijden zien, maar ook battles. Volgens mij is dat ongezien. Er was ongelofelijk veel te doen rond de lege tribunes en de spanningen rond dit WK, maar de prestaties zijn zonder meer super. Sportief is het een heel sterk en boeiend WK, ondanks de vreemde uurroosters. Als ik bij de twee duels die ik net al noemde nog Nafi versus KJT reken, durf ik wel te concluderen dat het vrouwen aan de macht was dit WK.”