Fanny Smets heeft zich op het WK in Doha niet kunnen verzekeren van een plaats in de polsstokfinale. Smets sprong wel knap over 4m50, maar dat volstond niet. Voor een rechtstreeks finaleticket was 4m60 nodig waardoor Smets haar eigen nationaal record had moeten aanscherpen om hier aanspraak op te kunnen maken.

Fanny Smets is in de vorm van haar leven, dat maakte ze duidelijk door eind augustus haar eigen nationaal record bij te stellen tot 4m51. De beste Belgische polsstokspringster van het moment nam geen risico’s en begon op 4m20 aan haar competitie. Dit leverde geen enkel probleem op. Op 4m35 verliep het relatief moeizamer met één gemiste poging alvorens ook die hoogte te overbruggen. De lat werd nadien naar 4m50 gehesen, een hoogte die ze in het verleden nog maar één keer wist te klaren. In de eerste poging was het meteen raak en Smets was dan ook zichtbaar tevreden met deze prestatie. Nadien bleek 4m55 net te hoog gegrepen, al benutte Smets met twee onafgewerkte sprongen haar pogingen niet ten volle.

Het niveau in het polsstokspringen is zowel bij de mannen en vrouwen bijzonder hoog. Dat er zondag maar liefst zeventien finalisten om de medailles gaan strijden, zet dit nog eens extra in de verf. Het zou een heuse krachttoer geweest zijn mocht Smets zich bij de finalisten kunnen scharen hebben. Met haar tweede prestatie ooit kan de nationale recordhoudster alleszins met opgeheven hoofd het WK verlaten.