Home » Nieuws » Nationaal » Jonathan Borlée moet forfait geven voor WK in Doha
Jonathan Borlée - Foto: Golazo

Jonathan Borlée moet forfait geven voor WK in Doha

Jonathan Borlée verschijnt vrijdag niet aan de start van de AG Memorial Van Damme. Borlée liep tijdens een laatste test met het oog op vrijdag een blessure aan de hamstring op en moet daardoor ook verstek geven voor het WK in Doha. Daardoor verliezen de Belgian Tornados een belangrijke pion in de strijd om de medailles op het WK. Het nieuws werd meegedeeld door zijn broers Kevin en Dylan op een persconferentie naar aanleiding van de AG Memorial Van Damme.

De drie broers Kevin, Jonathan en Dylan Borlée mochten als eerste opdraven in het atletenhotel voor een persconferentie. Jonathan ontbrak echter, wat meteen de nodige vragen opriep. Vervolgens deelden de duidelijk geëmotioneerde broers mee dat hun broer zich tijdens een laatste test had geblesseerd. Tweelingbroer Kevin vertelde heel duidelijk: “Dit is het einde van zijn seizoen”. Een domper voor de familie Borlée, maar zeker voor de Belgian Tornados. Jonathan is een belangrijke pion binnen het aflossingsteam.

Vooral Kevin had het duidelijk moeilijk met het feit dat zijn broer er in binnen een goede drie weken niet bij zal zijn in Doha. Jonathan Borlée maakt quasi altijd deel uit van het team en was er bij 11 van de 12 races bij waarin de Tornados eremetaal behaalden op internationale kampioenschappen.

Even later kwam ook Jonathan Borlée zelf binnen in de perszaal van het Crowne Plaza hotel. “Er stond deze morgen een test op het programma waarbij ik een 400 meter voluit moest lopen”, begon hij zijn verhaal. “Iets voorbije halfweg begaf mijn hamstring het plots en ik wist meteen dat het ernstig was. Eigenlijk moeten we nog twee dagen afwachten om het officiële verdict te kennen, maar ik heb genoeg ervaring om mijn lichaam te kunnen inschatten. Ik ben er echt wel van overtuigd dat ik een scheur in mijn hamstrings heb. Dat betekent een zestal weken out, dus dan is mijn seizoen voorbij.”

Borlée zag de blessure niet aankomen. “Ik had al problemen aan mijn hamstring gehad deze zomer, maar dat was tegen de knie. Nu is het op een andere plaats, middenin mijn bovenbeen, dus ik denk niet dat de blessures iets met elkaar te maken hebben. Ik voelde niks de afgelopen weken, dus de scheur komt er onverwacht.”

Kevin en Dylan Borlée willen vrijdag knallen

De wildcard op de baanronde gaat naar de snelste Belg van het moment, zijnde Jonathan Sacoor. Kevin en Dylan Borlée maken deel uit van de extra 400m, waarin ook Julien Watrin aan de start verschijnt. Alle Belgen zijn voorlopig nog op zoek naar de gevraagde 45″30 om individueel naar Doha af te zakken. Sacoor maakt met zijn 45″31 van afgelopen zondag wél kans op een deliberatie, zeker gezien, het huidige Europese niveau op de 400m.

Kevin Borlée blijft in elk geval erg ambitieus: “Ik voel me steeds in betere conditie en verwacht in Doha mijn topvorm te bereiken. Maar uiteraard moet ik vrijdag dan liefst de WK-limiet lopen.” Ook jongere broer Dylan is optimistisch: “Ik blijf ervan uitgaan dat ik de limiet van 45.30 aankan. Daarvoor is natuurlijk wel een perfecte race nodig.  Maar het is een raar seizoen met het WK dat zo laat valt, dat moet ik toegeven. Je ziet trouwens dat weinig Europeanen hoog scoren in de ranglijsten van de 400m.”