Het Diamond League-circuit streek in het Zwitserse Lausanne neer voor de ondertussen al zevende manche van het jaar. Daarin was een hoofdrol weggelegd voor Noah Lyles, Fraser-Pryce, Piotr Lisek en Jakob Ingebrigtsen. Er kwamen geen Belgen aan de start in Lausanne.

Lyles wordt vierde atleet aller tijden op halve baanronde

Op de 200m bij de mannen werd het uitkijken naar de volgende race van Noah Lyles. In Rome moest de 200m-specialist zich nog gewonnen geven tegen Michael Norman. In Lausanne was de grootste uitdager voor Lyles de Canadees Andre De Grasse. Tot en met het uitkomen van de bocht hield De Grasse gelijke tred met Lyles. Het signaal voor de Amerikaan om zijn turbo aan te spreken. Hij snelde weg van het pak en finishte in 19″50, de achtste prestatie aller tijden. Daardoor wordt de nog altijd maar 21-jarige sprinter de vierde atleet ooit op de 200m. De Ecuadoriaan Alex Quinonez snelde naar een nationaal record van 19″87, terwijl De Grasse na 19″92 afklokte. Zijn landgenoot Aaron Brown dook met 19″95 ook onder 20 seconden.

Cheruiyot met beste wereldjaarprestatie, Ingebrigtsens on fire

Svein Arne Hansen, de president van European Athletics, en zijn landgenoot Jakob Ingebrigtsen- Foto: Tomas Sisk

Tijdens de 1500m werd er gejaagd op de beste wereldjaarprestatie van Elijah Manangoi, die in Doha goed was voor 3’32″21. Zijn landgenoot Timothy Cheruiyot leek de geknipte man voor die opdracht. Zijn hazen Timothy Sein en Boaz Kiprugut waren net iets te gretig en kwamen na 800m door aan wereldrecordtempo. Na 1000m moest Cheruiyot zelf aan de bak. Een duik onder de 3’30 was in de maak, maar het was ook uitkijken naar wat de broers Jakob en Filip Ingebrigtsen uit hun mouw zouden schudden vanuit de achtergrond. Het was de 18-jarige youngster die de jacht nog opende op Cheruiyot. De Noor kon de Keniaan, die met 3’28″77 een stevige beste wereldjaarprestatie neerzette, echter niet meer te pakken krijgen. Ingebrigtsen scherpte met 3’30″16 wel zijn Europees juniorenrecord aan met meer dan een seconde. Zijn oudere broer Filip was goed voor een seizoensbeste van 3’30″82.

Lisek vliegt tijdens barrage over 6m01

Piotr Lisek – Foto: Florian Volk

In het polsstokspringen bij de mannen maakten Piotr Lisek en Sam Kendricks er een strijd van om u tegen te zeggen. De Pool en de Amerikanen gingen broederlijk over 5m95 en moesten vervolgens over 6m01. Dat lukte niet voor het duo. Beide heren legden een gelijkaardig parcours af, waardoor ze een nieuwe beurt kregen op 6m01 als barrage. Daarin toonde Lisek zich meteen de beste door alsnog over 6m01 te vliegen, goed voor een meetingrecord, beste wereldjaarprestatie én Pools record. Renaud Lavillenie is duidelijk terug van weggeweest en sprong over 5m81, de hoogte die zijn maatje Armand Duplantis ook behaalde.

Fraser-Pryce bevestigt hoogvorm op 100m

In de 100m bij de vrouwen werd het uitkijken of Shelly-Ann Fraser-Pryce in tegenstelling tot haar race in Stanford wel kon overtuigen. De Jamaicaanse overklaste Dina Asher-Smith en Marie-Josée Ta Lou in een wereldtijd van 10″74, één honderdste boven haar beste wereldjaarprestatie. Asher-Smith en Ta Lou finishten na respectievelijk 10″91 en 10″93. Dafne Schippers was goed voor de vierde stek in een seizoensbeste van 11″04. Bij de mannen bevestigde Justin Gatlin in een wedstrijd die niet meetelde voor de Diamond League met een chrono van 9″92.

Naser krijgt het knap lastig op haar baanronde

Salwa Eid Naser – Foto: Peter Wagemans

Salwa Eid Naser leek het op papier al bij al makkelijk te moeten halen op de baanronde. Dat was zonder Aminauto Seyni gerekend. De sprintster uit Niger leek het lange tijd te gaan halen, tot Naser dankzij een slotoffensief het toch haalde in 49″17, goed voor een meetingrecord. Seyni kon met 49″19 wel een record van Niger noteren. Op de 400m horden benaderde Shamier Little met 53″73 de beste wereldjaarprestatie van haar landgenote Dalilah Muhammad (53″61). De Tsjechische Zuzana Hejnova knalde naar een pittige beste Europese jaarprestatie van 54″11.

Ortega te sterk voor NCAA-sensatie Roberts

Op de hoge horden bij de mannen werd het uitkijken naar het duel tussen Orlando Ortega en de Amerikaan Daniel Roberts. Vaste waarde Ortega zou het knap lastig krijgen tegen de atleet die net naast de winst tijdens de NCAA-finale greep. Ortega snelde naar een seizoensbeste van 13″05. Roberts deed het met 13″11 in zijn debuut in de Diamond League verre van slecht. In het hinkstapspringen was het Zuid-Amerika boven met de Colombiaanse Caterine Ibarguen en de Venezolaanse Yulimar Rojas. Ibarguen was met 14m89 zeven centimeter sterker dan Rojas. De Cubaanse Liadagmis Povea kon niet achterblijven met 14m77. In het verspringen was Juan Miguel Echevarria ruimschoots de beste met 8m32, waardoor het Zuid-Amerikaans springfeest compleet was.

Verder was er ook een pittige 800m met een hoofdrol voor de Kenianen. Wyclife Kinyamal bleef zijn landgenoot Ferguson Rotich en Emmanuel Korir in 1’43″78. Zijn landgenoten finishten na respectievelijk 1’43″93 en 1’44″01. Mariya Lasitskene ging voor één keer niet in haar eerste poging over 2m02, maar won toch vlot. De lat ging nog naar 2m07, een verbetering van het meetingrecord. In haar tweede poging vloog ze erover, maar haar poging werd afgekeurd. De Wit-Russische Karyna Taranda evenaarde met 2m00 haar nationaal record.

In de werpnummers bij de vrouwen waren landgenotes Christin Hussong en Christina Schwanitz de beste in respectievelijk het speerwerpen en kogelstoten. Hussong noteerde 66m59 en Schwanitz liet haar kogel landen na 19m04. In de 5.000m was er een opvallend moment, aangezien Hagos Gebrhiwet in de voorlaatste ronde een sprint inzette. De Ethiopiër dacht dat het de slotronde was en kwam zegevierend over de meet, tot hij besefte dat hij nog vier hectometer moest afleggen. Hij zou pas tiende worden na zijn flater. Yomif Kejelcha profiteerde en haalde het in 13’00″56.

De resultaten van Lausanne kan u hier bekijken.