Morgen vindt in Lebbeke het BK voor junioren en beloften plaats. Voor de beloften is het de voorlaatste kans om een EK-limiet te behalen, aangezien die termijn zondag afloopt. De junioren krijgen nog tot en met 7 juli de tijd om alsnog een ticket naar Borås veilig te stellen. Wie gaat het beste om met de loden hitte in Lebbeke en gaat op die manier aan de haal met een Belgische titel?

Junioren mannen – Favorieten tekenen present

De kans lijkt op papier eerder klein dat er morgen een mannelijke junior zich verzekert van een plaatsje naar Zweden, tenzij de strijd op de korte sprint voor een wijziging zorgt in de samenstelling van het team op de 4x100m. Dat team verzekerde zich afgelopen zondag in Lokeren van een ticket naar het EK. Amine Kasmi en Lionel Halleux lijken de te kloppen mannen op de 100m en 200m. Simon Mazebo benaderde de EK-limiet al op de lage horden, maar opteert in Lebbeke voor een vlakke baanronde. Ward Leunckens gaat voor zijn tweede opeenvolgende titel bij de junioren op de 800m. Leunckens komt voorlopig 40 honderdsten tekort om naar het EK te mogen met een PR van 1’49″69. Ruben Verheyden heeft de limiet wel beet op de 1500m en opteert op het BK ook voor die afstand.

Thomas Carmoy – Foto: Peter Wagemans

Thomas Carmoy gaat op zoek naar twee titels. De Belgische recordhouder in het hoogspringen bij de junioren neemt ook de 110m horden voor zijn rekening. Carmoy is op beide proeven zeker van het EK. Over een Belgische recordhouder gesproken: Tim Van de Velde is veruit de snelste Europese junior van het moment op de 3.000m steeple. Van de Velde gaat op zoek naar zijn zesde opeenvolgende titel op de steeple, aangezien de atleet van DUFF ongeslagen is sinds de cadettencategorie. Cedric Sorgeloos is nog zo’n nationale recordhouder die present tekent. Ook Sorgeloos voert de Europese ranking aan met zijn 78m10 in het speerwerpen. Meerkampers Jaan Bal en Daniel Segers voeren een doorgedreven test door met het oog op het EK. Het duo waagt zich aan de hoge horden en het verspringen.

Junioren vrouwen – Limietkansen op sprint en lage horden

Bij de junioren vrouwen is Rani Rosius al zeker van haar ticket naar Zweden met het estafetteteam op de 4x100m. Rosius moet echter nog 11 honderdsten beter doen dan haar huidige 11″76 om ook individueel naar het EK te mogen. Lucie Ferauge maakt ook deel uit van dat team én heeft bovendien de individuele limiet op de 200m op zak. Op de 100m horden test Angel Agwazie haar benen. Agwazie is momenteel de vijfde juniore van Europa met haar 13″56. Op de lage horden is Eline Claeys al zeker van het EK. De vraag rijst of Claeys het gezelschap krijgt van Nina Hespel, die nog een seconde sneller moet gaan om die gevraagde 59″33 te halen.

Rani Rosius – Foto: Peter Wagemans

Zita Goossens is voorlopig de zevende Europese hoogspringster van het moment in haar categorie met 1m82. Goossens wil die prestatie maar al te graag bevestigen in de aanloop naar het EK. Elien Vekemans is met haar Belgisch record van 4m25 goed voor een gedeelde derde plaats op de Europese ranglijst. Kan de polsstokspringster zichzelf verbeteren met Zweden in zicht?

Beloften mannen – Worden aflossingsploegen nog door elkaar geschud?

Bij de beloften mannen wordt het een spanende strijd om de plaatsjes in de felbegeerde aflossingsploegen die al zeker zijn van het EK. Op de 100m staan acht atleten op de deelnemerslijst die slechts door 15 honderdsten van elkaar worden gescheiden. Camille Snyders voert dat lijstje aan met 10″68. Kapers op de kust zijn onder meer Simon Verherstraeten, Raphaël Kapenda en Florian Tshitwenu. Snyders waagt zich overigens ook aan de 400m, waar hij met 48″01 eveneens de deelnemerslijst topt. Voor het aflossingsteam, waarbij Jonathan Sacoor en Alexander Doom zekerheden zijn, kan het nog een pittige strijd worden met Sven Van den BerghHannes Huyck en Jonas De Smet.

Op de 200m neemt Kobe Vleminckx, die al zeker is van het EK op de 200m én met het team op de 4x100m, het op tegen Antoine SnydersRaphaël Kapenda en 400m-specialist Alexander Doom. De 400m horden bij de mannen heeft met Dylan Owusu één deelnemer aan het EK aan de start. Tuur Bras heeft voorlopig 51″75 achter zijn naam staan en heeft 51″17 nodig. Bras overweegt ook een deelname aan de meeting in het Zwitserse La Chaux-de-Fonds op zondag indien hij morgen niet in zijn opzet slaagt. Lars Van Looy komt in het hoogspringen ritme opdoen voor het EK.

Beloften vrouwen – Depuydt in laatste instantie? 

Manon Depuydt – Foto: Jimmy Cailly

Manon Depuydt kon vorig jaar proeven van het EK in Berlijn, maar heeft nog vijf honderdsten nodig om naar het EK te mogen op de 200m. Tot nu toe bleef de sprintster steken op 23″47. Camille Muls komt wedstrijdritme opdoen op de 800m. De atlete van RESC torent met haar 2’03″72, goed voor de achtste plaats in Europa, ver boven de concurrentie uit. Paulien Couckuyt komt met een gelijkaardig doel voor ogen aan de start op de 400m horden. Couckuyt staat met haar 57″21 op de derde plaats op de Europese ranglijst en mag dus met ambitie naar Zweden trekken. Mélanie Vissers valt net buiten de Europese top tien met haar 4m20 in het polsstokspringen. Kan Vissers zichzelf verbeteren in Lebbeke met Gävle in aantocht?

De volledige deelnemerslijst kan u hier terugvinden.

Het uurrooster kan u hier raadplegen.

Voor de live-results kan u hier terecht.